Тя е показател за полова зрялост

Неопитни зайцевъди се паникьосват от двойната гуша при зайците. И започват да се питат дали не е следствие на заболяване като например възпаление на щитовидната жлеза, абсцес или туморно образувание.

Всъщност е следствие на нормалното развитие на организма. Основно това разрастване се наблюдава при самки на определени породи и хибриди (Великани, Калифорнийски, Новозеландски, Сребърни зайци) и говори за това, че животните са достигнали полова зрялост.

Физиологията на явлението не е подобно например при развитие на гуша (твърда или мека) при птиците. Затова е по-точно да се нарича кожна гънка защо именно козината, израстваща в гънката, създава ефекта за разрастване на гушата.

В никакъв случай не слагайте на диета зайкинята с такава гънка, стараейки се да намалите затлъстяване на целия организъм. Това само ще навреди на здравето на животното и ще постави по въпрос износането на зайчета в близка перспектива.

Просто минете с пръст по гръбначния стълб на зайкинята и се убедете, че прешлените не са потънали в тлъстина и се напипват нормално. Ако това е така, животното не е затлъстяло.

Не се паникьосвайте от кожната гънка при зайкини от определени породи и хибриди
Не се паникьосвайте от кожната гънка при зайкини от определени породи и хибриди

Казваме, че това явление е естествено, тъй като за него отговарят определени гени, за да може, когато зайкинята достигне полова зрялост, да се появят такива гънки. За какво е нужна тази гънка не е ясно. Но вероятно в тази част на тялото се натрупват определени хранителни резерви за нормалното износване на малките. Освен това всички забелязват, че именно от гушата зайкинята оскубва пух за родилното гнездо.

Практиката показва, че самки с умерена кожна гънка (до 2-3 см) винаги стават добри и грижовни майки, навреме правят гнездо и покриват с пух новородените зайчета. Те имат добри показатели по млечност, добре се разгонват и рядко не се заплождат.

ПРИ САМЦИТЕ Е ПРИЗНАК НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

При самците кожна гънка е свидетелство за определена склонност към затлъстяване. Обикновено такива животни като производители ще имат слаба кондиция и трябва да бъдат изключени от разплод. Още повече че тези признаци се онаследяват.

При затлъстяване тази кожна гънка нараства до уродливи размери, пречи на заека да се храни и дори да се придвижва. Приемайки я за нещо странично, животното се мъчи да се свободи от нея и се хапе, което води до повреди по космената покривка, което е път за развиване на инфекция.