При изграждането на свинеферма необходимо да се определи не само общият производствен капацитет, но и броят на главите в едно помещение.
Трябва да се вземе предвид въздействието на гъстотата на животните върху производителността на животните, характеристиките на стопанисването и финансовите резултати на свиневъдството при различни условия на отглеждане.
В типичните системи животните се държат в една и съща секция няколко седмици. В такива случаи плътността на популацията на свине трябва да определи максималното изискване за пространство. Така в зоната за отглеждане критерият ще бъде теглото на прасенцата в момента на преместването им за угояване, а за угояването - масата по време на клането.
Многобройни проучвания показват, че липсата на пространство влияе неблагоприятно на приема на фураж от прасетата и води до намаляване на средния дневен прираст. И преобразуването на фуражите не се променя: по-високата плътност на животните в секцията не влияе на нивото на абсорбция на хранителни вещества.
Има предположение, че с отглежданите при по-висока плътност прасета техният потенциал за постно месо намалява и консумацията на фуражи се влошава.
Доказано е също, че всяко 3% намаляване на площта на глава води до 1% спад в дневния прираст и приема на фураж.
При определяне на оптималния размер на поголовието трябва да се вземе предвид свободното пространство. Това е място за хранене, поене, сън, придвижване и дефекация.
Коментари