До края на септември Министерството на земеделието и храните ще подготви нови мерки за биосигурност при отглеждането на свине и ще ги предложи на обществено обсъждане. Това съобщи министър Десислава Танева за БНТ.

До края на годината мерките ще бъдат включени в законодателството, за да бъдат внедрени преди лятото догодина, когато е възможен нов пик на болестта Африканска чума по свинете.

Танева посочи, че засегнатите от заболяването животни са 131 000, или около 20 на сто от поголовието, но умъртвените животни могат да бъдат възстановени.

"Националният интерес е да продължим да произвеждаме свинско месо. Ние имаме добре развит сектор свиневъдство и в тази посока трябва да продължим, вече при нови условия за всички", заяви още тя.

Министърът на земеделието съобщи, че има драстично забавяне на разпространението на болестта, като последното огнище е регистрирано на 16 август.

Унищожени са всички домашни прасета в регистрираните до момента 33 огнища. Остава да бъде дезинфекцирано само едно.

Танева съобщи, че стопаните на умъртвените животни в индустриалните ферми ще бъдат компенсирани по пазарни цени, а регистрираните задни дворове ще получат пари, за да покрият част от разходите за дезинфекция на свинарниците си.