Като основание за него пчеларското сдружение посочи пръскането с опасни химични препарати, което води до болести и смъртност сред пчелите.

„Производителите са недоволни и от политиката на Министерството на земеделието в сектор „Пчеларство” и вноса на мед“, обяви във Варна председателят на организацията Ясен Янев.

Според пчеларите, често пръскането се прави нерегламентирано, пише още „Дарик“. Химичните препарати за растителна защита, с които се пръскат насажденията, се отразяват негативно първо на пчелите. A след това и на хората, попадайки в подпочвените води, нарушавайки цялото екоравновесие.

„Пчелите са важни, защото те дават сигнал за проблем в екосистемата. В момента цели села се оплакват от миризми след пръскане с химикали. Вече няма и дивеч. И ние като пчелари сме първите, които го забелязваме”, изтъкна Янев. Ръководената от него организация е за забрана за използване на всички химични продукти, които убиват пчелите, и ефективно наказание за употребата им.

Към протеста, подготвян от „Български свободни пчелари”, ще се присъединят раково болни, които са потърпевши от нарушената екосистема. Пчеларите обмислят и да започнат кампания с поставяне на снимки на виновните, които ще бъдат поставени пред болници.

Сред останалите искания на „Български свободни пчелари” са държавна политика в сектор „Пчеларство” и субсидиране на всяко пчелно семейство от 100 до 300 лева според района. „Български свободни пчелари” са за изваждане на сектора „Пчеларство” от пенсионерското хоби и превръщането му в достойна професия с гарантирани от държавата доходи, отговарящи на тежкия положен от пчеларя труд.

Необработеният мед се изкупува от пчеларите на цени около 3,80 лева за килограм. След преработването му от специализираните предприятия се губят най-важните ензими. По този начин се губи 70 на сто от положителния ефект на меда.

В България има внос на мед от страни извън ЕС. Преработвателни фирми купуват мед от трети страни, като след това го предлагат като български, твърдят още производителите на лековития пчелен продукт.

Към протеста, подготвян от „Български свободни пчелари”, ще се присъединят раково болни, които са потърпевши от нарушената екосистема