Теменуги за красота и за лекарство

13 септември 2019
Цветя
20925
1 2 3 4 5 6 7
 

През този месец всички ще говорят за едроцветните теменужки, които се засаждат сега и ще красят градината и балкона, докато падне сняг тази година и докато петунията не ги измести през следващата.

С котешки мустачки, с весели оченца, с къдрави пелеринки, с интересни багри, сякаш рисувани с невидима четка... това са теменужките. А може би има и такива градинари, които харесват дребосъците, изключително пъстри и обилно цъфтящи. При всички положения, култивираните ароматки служат само за украса.

Виолите са едни от малкото безстрашни войни за студените месеци. Знаем, че когато жегата ги настигне, губят своя чар. Биват заменени от летните цветя. И все пак ги обичаме.

Затова сме ви подготвили приказка за едни други теменужки, които освен красиви и нежни са и полезни. Вече идва сезона на кашлицата и гриповете, та май е време да си поговорим и за полезната страна на цветята в това отношение.

400-500 вида има по света

Цветовете на всички са асиметрични

Теменугите са разпространени предимно в уемрения климатичен пояс. Те наброяват над 400-500 вида, като само у нас се срещат 38 вида и няколко ендемита (биологичен вид, разпространен върху ограничен район - географска област, планина, водоем или държава). 11 от тях за защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Виолите са едногодишни или многогодишни тревисти растения, рядко полухрасти. Свързващото между всички тях са асиметричните цветове. Малко растения притежават такава особеност, а най-показателен пример са орхидеите.

3 начина на размножаване

И всеки си има предимства

Миризливата теменуга може да се размножи по три еднакво лесни и успешни начина.

Естествено, първо започваме със семената. Засяването става в два периода - ранната есен и напролет. Семеначетата имат нужда от 6 до 8 седмици, за да развият хубави корени и да издържат зимата. Размножаването чрез семена гарантира голямо количество растения, но за по-дълъг период.

Деленето на туфата е вторият начин. Самата туфа се изкопава и се разделя на части. Желателно е да се запазят максимално здрави корените на растенията. Новите се засаждат веднага или се съхраняват на хладно с увити в мокър вестник или плат корени.

Ароматната теменуга може да се размножи и чрез отделяне на младите розетки от майчиното растение. Подобно на ягодите, растението образува столони, които сами се вкореняват. За вас остава само да ги отделите от майчиното растение и да ги засадите на новото място.

При всички тези способи на теменужката да оцелява, не е чудно, че може да избяга от границите, които сте ѝ определили. Не се притеснявайте. Тя не е агресивна и лесно ще я върнете в желаната рамка.

Няма да пропуснем да споменем, че трицветната теменуга се размножава само със семена.

За лечение се използват:

Миризливата теменуга е любимка на децата

Viola odorata, позната и като горска или дива теменуга. Тази нежна красавица присъства дори в песнички и стихчета. Тя е многогодишна, безстъблена и със сърцевидни листенца.

Цветчетата са дребни, ароматни и обагрени във виолетово. Образуваният след прецъфтяване плод е пълен с множество семенца. Миризливата теменуга е разпространена повсеместно на територията на България, предимно из храсталаци и рехави гори.

Употребяемите части на растението в народната медицина са листата, цветовете и корените.

Те се използват за лечение на дихателните пътища, сърцебиене, нервна възбуда, безсъние и др. Цветовете се събират в периода на цъфтеж, преди да са повяхняли и образували семенната кутийка.

Листа могат да се берат през почти цялата топла част от годината, но е най-добре това да се прави в края на лятото, когато са завършили растежа си. Корените пък се изкопават през есента след узряване на семената.

Трицветната прилича на декоративните

Любичица, мушанка, шарена теменуга са имената, с които наричат Viola tricolor в различните краища на страната. Растението е едногодишно, с прави и почти ръбести стъбла. Листата са с различна форма спрямо разположението си по стъблото и имат прилистници. Цветовете са с характерната форма, сравнително едри и обагрени в жълто, синьо и виолетово. Цъфтеж се наблюдава през месеците юни и юли, а след това се образуват семенните кутийки. Трицветната теменуга е разпространена в цялата страна в сухи тревисти места и в обработваемите площи, където се смята за плевел.

Употребяемата част на мушанката са само стръковете. Те съдържат етерично масло и други вещества. Билката се изпозва като потогонно, пикочогонно и отхрачващо средство. При високо кръвно налягане, кожни проблеми като екземи и обриви и др. Стръковете се берат в периода на цъфтеж, сушат се и се съхраняват на сухо място. Употребяват се сами, ако са запазили естествения цвят на листата и цветовете. Не бива да има приемеси, както и да се смесват видове теменуга.

Важно е да запомните

че не бива да използвате каквито и да било растения за лечение, ако не сте сигурни дали сте ги определили правилно и точно. В рода на теменугите има и такива, които не бива да се консумират. Преди употреба задължително се консултирайте със специалист!

С дива в градината сте късметлии

Може да се отглежда и в контейнер

Viola odorata (одората от латински значи миризлива) се развива еднакво добре, както на слънце, така и на шарена сянка под склопа на дървета и храсти. Не е взискателна към почвените условия, нито към поливките и подхранването.

Може спокойно да се отглежда и в контейнер. В такъв случай, трябва да се пресажда всяка година и да се подхранва веднъж месечно през активната вегетация.

Растението може да се използва като почвопокривно или просто като допълнение към колекцията ви. Не се налагат резитби или някакви други манипулации, но е добре през няколко години да се дели.

Рецепта за сироп

Необходимите съставки са чаша и половина вода, чаша и половина захар, чаша цветчета от миризлива теменуга, супена лъжица прясно изцеден лимонов сок.

Цветчетата се слагат в стъклен буркан и се заливат с врящата вода. Затварят се е престояват така 24 часа. След това водата се прецежда, а цвеетовете се изстискват максимално. Водата ще се е оцветила в приятен виолетов цвят. Към нея се добавя захарта и така се затопля на умерена температура, докато се сгъсти до желаната консистенция. Имайте предвид, че когато се охлади, сиропът ще се сгъсти още. Когато добавите лимоновия сок, цветът ще се промени. Така приготвен теменуженият сироп може да се държи в хладилник до 6 месеца и да се използва разреден като охлаждаща напитка или като дресинг за сладоледи и десерти.

Не забравяйте да украсите с лакомствата и напитките с цветчета.

Още от Цветя
0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

0

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

0

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

0

Как и защо да си я създадем? Не, няма да говорим за календари, да съобразяваме засаждането и засяването на растенията с фазите на луната, нито пък очакваме да чуем воя на вълците. Напротив

Последни новини
0

Заради валежите и по-ниските температури усещането ще е за по-студено, отколкото е реално. Над 2000 м ще го обръща на сняг Хладен и влажен въздух навлиза от север в България и той ще е причина за

0

Невиждана от 100 години суша удари Румъния, което сериозно застрашава реколтата на страната, съобщиха местни медии. Северната ни съседка е официално вторият най-голям износител на пшеница в ЕС

0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Бисквитена домашна торта с 49 свещички на нея ще очаква министърът на културата Боил Банов на рождения си ден - стига да се прибере навреме вкъщи. И да си измисли желание, докато ги гаси. Така издаваме изненадата, която му подготвя съпругата му Ива Петрони. Празникът му ще е в тесен семеен кръг. Двамата стриктно са спазвали карантинните мерки и

Заради валежите и по-ниските температури усещането ще е за по-студено, отколкото е реално. Над 2000 м ще го обръща на сняг Хладен и влажен въздух навлиза от север в България и той ще е причина за неприятно време през следващите дни. През цялата седмица времето ще е еднотипно - с дъждове и не особено високи температури