Как може да се случи това за производители с обем от 6000 до 7999 евро

Диана Ванчева

Конкурентоспособността на малките стопанства в условията на силно наситения пазар на хранителни стоки в значителна степен зависи от подобряване на ефективността на производството и маркетинга им.

И за тях важи възможността за въвеждане на иновации, за подобряване на качеството и безопасността на храните, опазване на околната среда и подобряване условията на труд и хигиена.

Тези фрази няма да увиснат във въздуха и да са кухи, ако бъдат подплатени с шансове за инвестиции и някакво подпомагане, казват по-малките стопански единици, които отдавна очакват този реален шанс. Той вече се появява.

Стопани, които имат желание да създадат предприятие за преработка на земеделски продукти или да модернизират съществуващо с цел производство на нови и качествени продукти, могат да се огледат. Както и тези, които са свързани с къси вериги на доставка.

Това ще се отнася и за останалите, които искат да създадат и модернизират капацитета на мрежи за прибиране, приемане, съхранение, климатизиране, сортиране и пакетиране на земеделска продукция.

Кога да го очакват

В актуализирания индикативен график за 2019 година е вече предвиден прием по подмярка 4.2.2 за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти по тематична програма за развитие на малки стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Чрез подмярката ще бъде осигурена подкрепа на малките стопанства, за да могат по някакъв начин и те да участват в добавяне на стойност към произведената продукция, като планират да създадат малки преработвателни мощности.

Чрез подмярката ще им бъдат разрешени изграждане, придобиване и подобряване на недвижимо имущество.

Ще имат право да купуват и нови машини, съоръжения и оборудване към което ще спада и компютърен софтуер.

Могат да бъдат подпомогнати за предпроектни проучвания, такси и хонорари, купуване на ноу-хау, патенти, права и лицензи, търговски марки.

Тук ще влизат и тези, които желаят да си купят съоръжения и оборудване за преработка на пчелен мед и пчелни продукти.

Те ще имат финансова помощ в размер на 60% от общия на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект ще бъде до 75 000 евро.

За да се кандидатва по подмярка 4.2.2 за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопанските продукти в малките стопанства, те ще трябва да отговарят на няколко важни условия като земеделски производители.

Първото е да имат икономически размер на стопанството от 6000 до 7999 евро, измерен в стандартен производствен обем (СПО).

Да развиват дейност в един от секторите животновъдство, плодове и зеленчуци и етерично-маслени и лекарствени култури.

Трябва да докажат, че имат минимум 33 процента от общия си доход за предходната година от земеделски дейности, но към останалите могат да влизат пенсии и др.

Какво означава 6000 - 7999 евро стандартен производствен обем

Например:

Ако имате стопанство от 10 дка костилкови овощни градини - череши, сливи, праскови, или отглеждате 30 дка с маслодайна роза, или 8-9 дка зеленчуци (домати, краставици или пипер), или отглеждате между 90 и 100 млечни овце, или 100-120 пчелни семейства, ще можете да станете кандидат за финансиране.

Приоритет ще се дава на проекти които откриват нови работни места, въвеждат нови процеси и технологии, целят опазване на околната среда.

Към този приоритет ще влизат и ефективни технологии за намаляване на емисиите, по-специално на прахови частици при обработката на биомаса, както и ако инвестицията се извършва в по-слабо развит район на територията на страната.

Приемът на проектни предложения се очаква да бъде отворен този месец с общ бюджет от 1 685 121 евро.

Какво е стандартен производствен обем

За сегашния период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. беше въведена нова мерна единица за икономически размер на земеделското стопанство, която много земеделски производители още не са научили.

Стандартен производствен обем (СПО) по дефиниция означава стойността на продукцията, която отговаря на средната стойност за даден район за всеки земеделски продукт.

СПО е аналогия на размера на икономическите единици от предходните програми, но има нова регулация.

Стопанствата условно се разделят на две групи:

Стопанства със стандартен производствен обем от 2000 до 7999 евро.

Стопанства със стандартен производствен обем над 8000 евро.

Важно е да се знае

Стандартният производствен обем не включва директните плащания, данък добавена стойност и други данъци.

СПО се изчислява на базата на средни цени за земеделска или животинска продукция - на годишна база или за период по таблица, предоставена от Министерството на земеделието на абсолютно същия принцип.

Целта на това разделение е да се определи допустимостта на кандидатите по различните програми, както и възможността на фермерите с малки стопанства, да кандидатстват при много по-облекчени условия.

За земята

Всяка земя, която ще се взима предвид при определяне на първоначалните минимални СПО, ще трябва да е с представен документ за собственост или договор за аренда и наем с минимален срок от 5 години.

Земята за оценка на СПО задължително трябва да е с документ за собственост
Земята за оценка на СПО задължително трябва да е с документ за собственост