Защо го правят?

Защо котките обичат да събарят предмети? И не говорим за предмети, случайно закачени от дебела котка, докато тича из апартамента. Не, говорим за това как котката небрежно бута от масата с лапа телефон или кристална ваза, като любопитно наблюдава полета им.

Понякога предмет, който си стои на мястото просто пречи на движението на котката

Тя иска да претича по перваза на прозореца, а вие сте сложили точно там саксия с теменужки.

И котката се старае да разчисти пътя си.

Но когато котката бута от масата всичко, което сложите върху нея?

За този случай учените имат следната хипотеза: на котките им харесва да карат предметите да се движат - това гъделичка ловната им страст.

Всички са виждали как котка гони с лапа клечка за уши, кълбо прежда или топчица, силно възбудена.

И тук е същото - харесва им полетът надолу на предмета, и когато той стане неподвижен, интересът се сменя с безразличие.

Котките изучават предметите, като ги пипат с лапа - така е по-безопасно, отколкото да ги докосват с муцунка.

И така котето започва да си играе с айфона, сложен на края на масата... А стопанинът му мигновено скача от дивана, грабва телефона и започва нещо да говори на своя език. Отлично развлечение!

Котката бързо разбира, че да бута предмети е сигурен начин за привличане на вниманието към себе си. И още това е достатъчно шумно, за да събуди стопанина в съботната сутрин - а бе, вярно че е почивен ден, но котката трябва да се храни по график.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО КОТКАТА С МАНИАКАЛНА УПОРИТОСТ БУТА ВСИЧКО ДОЛУ?

Единствено да прибирате всичко в затворен шкаф.

Да се откажете от саксиите с цветя.

Ако непременно искате да наредите порцеланови фигурки на плота върху камината, може да се опитате да откажете котката с помощта на двустранно лепящо тиксо. Достатъчно е само веднъж лапите на котката да залепнат и тя ще изключи това място от своя маршрут.