Система за безпилотно виждане помага да се направят схеми, по които да се движи тракторът по време на прибирането на реколтата

Продължава да ни вълнува темата за автономните технологии при големите машини в селското стопанство. И може би най-много новости продължават да се появяват при тракторите. Новости, които не бива да бъдат подминавани, а напротив - иска ни се да следим всяка тяхна стъпка.

Компанията Agrirobo, съвместно с Технологичния институт и Университета за околна среда и науки за живота в полския град Вроцлав, изработиха роботизираната система за обработка на земеделските земи, наречена Agribot. Машината представлява агрегат с двигател с мощност 55 kWh. Дизайнът осигурява висока проходимост през почвата и малък радиус на завиване, което позволява на машината да работи в тесни условия.

Отпред и отзад има стандартни възли за навесен инвентар. Например, отзад може да се постави контейнер за продукти за растителна защита, а отпред може да бъде прикрепено оборудване за пръскане на работната течност.

Управлението на робота е дистанционно, поради което няма риск от вредно въздействие на агрохимичните препарати върху здравето на оператора. За определяне на координатите се използва GPS система, а точността е до един сантиметър. Ориентацията на полето позволява допълнителни сензори, а много манипулации се извършват в автономен режим.

Автономният безкабинен трактор AT400 Spirit, разработен от Autonomous Tractor, също може да се използва с различен прикачен инвентар. Машината е оборудвана с програма за автономност, базирана на GPS позициониране в комбинация с два допълнителни наземни механизма за уточняване на местоположението.

AutoDrive се основава на лидарно-радарна навигационна система, безжична LAN връзка, бордово управление с изкуствен интелект, което ви позволява да “обучите” трактора за извършване на повтарящи се операции без нужда от програмиране. Тази система открива всякакви препятствия в радиус около 10 м от трактора, в резултат на което машината веднага спира и изпраща SMS съобщение. Операторът може да се запознае със ситуацията с помощта на въртяща и накланяща се цифрова видеокамера, монтирана на корпуса.

Друга особеност на трактора е eDrive. Захранването на тази комбинация от електродвигатели се осигурява от бордовия генератор, базиран на двигател с вътрешно горене. Задвижващата мощност може да бъде 74, 147 и 294 kWh. И двете посочени системи могат да бъдат инсталирани и на друго шаси.

От своя страна, руската компания Cognitive Technologies е провела тестове на безпилотни трактори със система за компютърно виждане направена по собствен дизайн. Според експерти цената на такъв софтуерен и хардуерен комплект е не повече от 15% от общата цена на машината. Все още не е планирано оборудването с LiDAR, защото това значително ще увеличи цената му. Предполага се, че върху системата ще се инсталират устройства за компютърно виждане, включително стереодвойка - система от две камери, които снимат видео с Full HD резолюция. В допълнение, пакетът включва навигационни и инерционни сензори ГЛОНАСС и GPS, както и изчислителен блок. Системата за безпилотно виждане ви позволява точно да откривате опасни обекти, да определяте техния размер и координати за съставянето на карти с висока точност.

Това прави възможно премахването на препятствията дори преди кампанията за събиране на реколтата, когато те могат да представляват реална заплаха. Съставянето на дигитална карта на полето и нанасянето върху нея на околните предмети като стълбове, камъни и други, се извършват по време на предсеитбените операции - торене и бране. По тези схеми ще се движи тракторът по време на прибирането на реколтата - заобикаляйки предметите, които през пролетта не могат да бъдат изчистени от полето.

Според създателите на системата тя може да разпознава препятствия, вариращи в размер от 10-15 см на разстояние 15-20 м. В бъдеще се планира хардуерно-софтуерният комплект за компютърно виждане да бъде инсталиран не само на трактори, но и на други селскостопански машини - комбайни, сеялки и т.н.

Дизайнът на Agribot осигурява висока проходимост през почвата и малък радиус на завиване
Дизайнът на Agribot осигурява висока проходимост през почвата и малък радиус на завиване
Автономният безкабинен трактор AT400 Spirit може да се използва с различен прикачен инвентар
Автономният безкабинен трактор AT400 Spirit може да се използва с различен прикачен инвентар