От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen. В петицията се предлага референдум за промяна на селскостопанските практики с цел защита на пчелите. Петицията привлече все по-голямо внимание в други региони на Германия и извън нея, тъй като Бавария играе ключова роля в германската икономика и е вторият й по големина регион, а темата на петицията има глобално измерение.

Петицията предлага:

0 увеличаване на дела на земеделските земи, обработвани съгласно биологичните стандарти, от настоящите 10% на 20% до 2025 г. и до 30% до 2030 г .;

0 задължават земеделските стопани да направят стопанствата си „благоприятни за пчелите“; ограничете използването на пестициди за обработка на културите; колкото е възможно по-дълго „да не косите трева върху необработени поляни и тревни площи; разширяване на основното местообитание на пчелите - защитени територии по бреговете на реки и потоци и изключване на навлизането на пестициди и торове в тях;

0 задължават фермерите да спазват екологичните изисквания на доброволна основа, като стимулират интереса си към това с финансови награди в края на годината.

Предлага се да се инвестират до 275 милиона евро годишно за изпълнението на програмата за защита на пчелите.

Земеделската общност, обществото за защита на потребителите и други баварски организации реагираха много хладно на тази инициатива, вярвайки, че е необходимо да се търсят други решения, които едновременно да защитават както пчелите, така и фермерите.

Съставителите на петицията в изказванията си подчертават, че броят на различни видове насекоми в Германия отдавна е "в свободно падане". Защото за два века 39% от вида пеперуди са изчезнали тук, а общият брой на летящите насекоми е намалял със 75% от 1989 г. насам.

По време на кампанията за защита на пчелите бяха широко използвани и тезите на чуждестранните учени за вероятността от изчезване на пчелите през следващите десетилетия.  Както и за трагичните последици за екологията на Земята за 1,4 милиарда души, които работят благодарение на опрашители и за осигуряване на човечеството ценна храна.

До началото на април петицията събра 1,7 милиона подписа и се превърна в най-успешната по рода си акция в историята на Бавария.

Като се има предвид такава масивна подкрепа за петицията, не беше необходимо провеждането на референдум за необходимостта от закон за защита на пчелите. Както министър-председателят на Бавария Маркус Содер подчерта, че баварският парламент скоро ще разработи този закон.