Лидерът в управлението на поземлена собственост предлага атрактивни земеделски земи на цени от 300 лв./ дка

Предлаганата земеделска земя от „Агрион“ предизвика сериозен интерес както сред фермерите, така и от инвеститори. За да отговори на засиленото търсене, компанията пусна за продажба близо 28 хил. дка нови атрактивни терени в цялата страна. Цените започват от 300 лв./дка, като най-сериозен е интересът за нивите около Шумен, Плевен, Бургас и Стара Загора. Общо за продажба са предвидени над 5000 парцела плодородна земя в над 700 землища.

Пълна информация за големината и местоположението на парцелите, които дружеството продава, може да се намери на сайта на компанията на адрес https://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform, на безплатния национален телефон 080011166 или на място, в офисите на дружеството.

Разсрочено плащане

Възможността за покупката на поземлени имоти на разсрочено плащане набира все по-голяма популярност сред потенциалните купувачи, казаха от „Агрион“. Компанията предлага изплащане на земята на вноски, за тригодишен период, с минимално първоначално самоучастие. От подобна опция се възползват предимно по-малки земеделски производители, които търсят различни варианти да придобият земеделска земя, без да им се налага да плащат накуп за нея. По този начин те имат възможност да вложат свободните си пари в техника или по-качествени семена, което води до по-ефективно и модерно земеделие.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да помогнем на нашите партньори в различните землища да комасират земите си и да дадем възможност на повече хора да притежават земя и да печелят от нея“, казаха от „Агрион“.

Комасация

Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, категорични са агроекспертите. Комасацията увеличава производителността и намалява разходите. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност.

Окрупняването на терени помага и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище, категорични са експертите в бранша. По официални данни на Министерството на земеделието, храните и горите средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка., което е едно от най-ниските нива в ЕС.

В търсене на доходност

Според пазарни наблюдатели сред най-честите купувачи през последните години са инвеститори, които влагат парите си в обработваема земя с цел доходност. Земята в България се характеризира с ниска волатилност (променливост), висока доходност при нисък финансов риск. Освен това тя не се влияе от политически и икономически процеси. При нея не се наблюдават резки скокове и спадове, както при недвижимите имоти.

Печалба от ренти

Покупката на земя може да донесе сигурни доходи на купувачите, ако впоследствие решат да я отдават под наем или аренда. Средната рента в България се увеличава всяка година и през миналата година е достигнала 48лв./дка. Сметките показват, че след покупката на земеделска земя и отдаването й под наем, тя носи на собственика поне 5% доходност, което е значително повече от средното за пазара.

Лидер на пазара

През тази година „Агрион“ отбелязва 5 години, откакто се появи на българския пазар. Компанията е предпочитан партньор както на собствениците на земя, така и на земеделските производители и арендатори. Според проучване на дружеството близо 80% от купувачите разпознават „Агрион“ като предпочитан и доверен партньор и предпочитат да сключат сделка със земеделската компания. „Агрион“ държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали.