Бизнес активността на зърнените борси беше вяла в края на миналата седмица, тъй като много търговци почиват в средата на август.

Независимо от това, може да се отбележи, че съотношението евро/долар в момента се търгува под нивото от 1,11, което носи елемент на подкрепа за европейските цени на пшеницата и помага за намаляване на спреда на цените с други износители.

Царевицата не спечели от това предимство на валутата, а цените й паднаха на Euronext. Тази култура все още губи сила, поради изненадващия скорошен доклад на USDA, който прогнозира по-високи добив в САЩ от очакваното.

От своя страна FranceAgrimer заяви, че състоянието на царевичните култури във Франция се е стабилизирало на 60% „от добро до отлично“.

Цените на растителното масло подкрепиха цените на рапицата на Euronext и те се засилиха до края на изминалата седмицата и достигнаха нов връх от 380 € / т при договора за доставка през ноември 2019 г.

В петък цените в Чикаго се стабилизираха над нивата на подкрепа, след неочаквания доклад на USDA, който доведе до силен седмичен спад на цените на пшеницата и царевицата. Цените на соята също спаднаха, но в по-познати граници.

Според данните на CFTC, публикувани в петък, финансовите фондове значително са намалили позициите си в закупуването на царевица и са се преориентирали към закупуването на соево масло.

Трябва внимателно да се следят метеорологичните условия и тяхното влияние върху посевите.