На кого се доверяват най-много европейците при избора на храна?

19 август 2019
Агробизнес
4554
Няма снимка
Две трети от европейците (66%) са променили консумацията си, след като са получили информация за хранителен риск. За 33% промяната е постоянна; за останалите 33% само за известно време.
 

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA.

1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната (53%), цена (51%), безопасност на храните (50%) и вкус (49%). Хранителното съдържание е малко по-малко важно (44%), докато етикeтът и убежденията са най-ниски (19%). Като цяло 41% от анкетираните казват, че са „лично заинтересовани от темата за безопасността на храните“. Малко над една пета от европейците (22%) казват, че безопасността е тяхната основна грижа при избора на храна.

2) Две трети от европейците (66%) са променили консумацията си, след като са получили информация за хранителен риск. За 33% промяната е постоянна; за останалите 33% само за известно време.

3) Промените в поведението на потреблението са по-чести сред жените, тези в средната възраст и тези с по-високо ниво на образование.

4) Най-често цитираните опасения са „остатъци от антибиотици, хормони или стероиди в месото“ (44%), „остатъци от пестициди в храната“ (39%), „замърсители на околната среда в риба, месо или млечни продукти“ (37%) и „добавки като оцветители, консерванти или ароматизатори, използвани в храни или напитки “(36%).

5) Доверието е най-високо в учени (82%) и потребителски организации (79%) за информация относно рисковете, свързани с храните, следвани от фермерите (69%), националните власти (60%), институциите на ЕС (58%), Национални професионални организации (56%) ) и журналисти (50%). По-малко хора се доверяват на супермаркети и ресторанти (43%), хранително-вкусовата промишленост (36%) и знаменитости, блогъри и влиятелни лица (19%).

6) Малко над 2 от 5 европейци (43%) казват, че „има разпоредби, за да се гарантира, че храната, която ядете, е безопасна“. Три от десет (28%) знаят, че „за да решат колко рисково може да бъде нещо за ядене, ЕС разчита на учените да дават експертни съвети“.

Още от Агробизнес
0

На заседание, провело се на 18 септември 2019 г., Министерският съвет прие допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

0

За никого не е тайна, че българските производители на плодове и зеленчуци с големи трудности успяват да реализират продукцията си на пазарите у нас. Много от тях не смогват да покрият

0

Институтът по аграрна икономика и браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

За периода януари-юни обемите на експорт на европейско свинско месо за Китай достигат 965,8 хил. т, което е с 42% повече в сравнение със същия период на миналата година

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Италианският дизайнер Джорджо Армани избра лек и въздушен силует с меки цветове и свободни кройки за линията "Емпорио", представена на Миланската седмица на модата, съобщи Ройтерс. Ветеранът, наричан "Крал Джорджо" в Италия, нарече колекцията пролет/лято 2020 "Въздух", подчертавайки ефирността на дрехите, предаде БТА

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.