На кого се доверяват най-много европейците при избора на храна?

19 август 2019
Агробизнес
6012
Няма снимка
Две трети от европейците (66%) са променили консумацията си, след като са получили информация за хранителен риск. За 33% промяната е постоянна; за останалите 33% само за известно време.
 

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA.

1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната (53%), цена (51%), безопасност на храните (50%) и вкус (49%). Хранителното съдържание е малко по-малко важно (44%), докато етикeтът и убежденията са най-ниски (19%). Като цяло 41% от анкетираните казват, че са „лично заинтересовани от темата за безопасността на храните“. Малко над една пета от европейците (22%) казват, че безопасността е тяхната основна грижа при избора на храна.

2) Две трети от европейците (66%) са променили консумацията си, след като са получили информация за хранителен риск. За 33% промяната е постоянна; за останалите 33% само за известно време.

3) Промените в поведението на потреблението са по-чести сред жените, тези в средната възраст и тези с по-високо ниво на образование.

4) Най-често цитираните опасения са „остатъци от антибиотици, хормони или стероиди в месото“ (44%), „остатъци от пестициди в храната“ (39%), „замърсители на околната среда в риба, месо или млечни продукти“ (37%) и „добавки като оцветители, консерванти или ароматизатори, използвани в храни или напитки “(36%).

5) Доверието е най-високо в учени (82%) и потребителски организации (79%) за информация относно рисковете, свързани с храните, следвани от фермерите (69%), националните власти (60%), институциите на ЕС (58%), Национални професионални организации (56%) ) и журналисти (50%). По-малко хора се доверяват на супермаркети и ресторанти (43%), хранително-вкусовата промишленост (36%) и знаменитости, блогъри и влиятелни лица (19%).

6) Малко над 2 от 5 европейци (43%) казват, че „има разпоредби, за да се гарантира, че храната, която ядете, е безопасна“. Три от десет (28%) знаят, че „за да решат колко рисково може да бъде нещо за ядене, ЕС разчита на учените да дават експертни съвети“.

Още от Агробизнес
0

МЗХГ публикува актуализирания график на приемите по ПРСР през 2020 година, след като на 15 януари 2020 г. на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 бе одобрен

0

Министърът на земеделието Десислава Танева внася за разглеждане в Министерския съвет проект на постановление за изменение и допълнение на наредбата за определяне на критериите за

0

В това време зърнопроизводители изразиха тревога за есенните посеви, жълтеене и азотен глад Днес депутатите от ресорната комисия по земеделие и гори в парламента приеха на първо четене промените в

0

До 32,1 % са се покачили средните изкупни цени  на угоени прасета през декември 2019 г., в сравнение със същия период на 2018 г. Най-голямо увеличение в ЕС на годишна база се отбеляза в Белгия и

0

Промените в Наредба № 3 и Наредба № 5 са публикувани за обществено обсъждане Земеделските стопани ще получават с 25% по-висока ставка за първите 50 животни по Схемите за обвързано подпомагане на

Последни новини
0

След оагването осигурете на майките качествен фураж За лактиращи овце 1,5-2 ч след раждане се дава леко затоплена вода, но не повече от 1- 1,5 л На родилите овце храненето започва само с

0

Оценени заради своя изключително ранен цъфтеж - още през зимата, още в снега, кукуряците си проправят път към градините и сърцата на градинарите все по-уверено

0

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня бавно ще се повишава. През следващото денонощие над страната ще има значителна, предимно ниска облачност

0

Но се спазва и стриктна хигиена на отглеждане Диарията е най-честата причина за високата смъртност при телетата в ранна възраст. Причините за нея са свързани или с неправилно хранене

0

Проектът има за цел да развива и модернизира пчеларския бизнес, както и да насърчава и развива търговията и партньорството в Черноморския басейн. Фокусирът е върху прогресивното и активно насърчаване

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В петък прокуратурата започна разследване на други 25, намерени във Варна и непотърсени от софийското дружество "Блацион" ООД Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето

Не мога да повярвам, че съм на 80. Срамувам се даже от това. Казвал съм неведнъж, че поетите трябва да останат млади в съзнанието на хората, това заявипоетът Недялко Йорданов, който днес празнува рождения си ден.За „Тази събота“ поетът разказа, че продължава да участва в театъра и да пише редовно стихотворения