Краткосрочната прогноза се основава на анализите на пазарни експерти в Генералната дирекция за земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия, като се използват най-новите налични данни. Публикува се три пъти годишно (в края на зимата, началото на лятото и началото на есента.

0  Постоянното търсене на млечни продукти в ЕС (прогнозата за износ на ЕС е с 4% по-голям през 2019 г.) и благоприятните метеорологични условия вероятно ще подпомогнат растежа на производството на мляко в ЕС (+ 1% през 2019 г.) . Глобалното търсене на 

0 Износът на говеждо месо от ЕС вероятно ще нарасне значително през 2019 г. (+ 15%) благодарение на възможностите на съществуващите и новите пазари. Очаква се клането на говеждо месо в ЕС да намалее през 2019 г. (-1.1%) поради свиване на млечните стада.

0 Цената на свинското в ЕС ще върви нагоре през 2019. Въпреки това производството ще остане стабилно макар и ограничено от намаленото развъдно стадо и екологични ограничения. Ръстът на производството трябва да се повиши през 2020 г. (+ 1,4%), тъй като търсенето в Китай продължава.

0 Производството на домашни птици ще продължи да расте в ЕС през 2019 г. (+ 2,5%) благодарение на доброто търсене и високите цени. Тези нива на цените също ще благоприятстват растежа на вноса през 2019 г. (+ 5%).

0 Очаква се брутното производство на овче месо в ЕС леко да се възстанови през 2019 г. (+ 0,5%). За това допринасят благоприятните метеорологични условия, както и и големия брой овце.