"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение, което е в резултат на многогодишни наблюдения и опит, споделя във вестник "Пчела и кошер" Петър Бонев, Горна Баня.

Ако отговоря на питането: „А Вие какво мислите?“, категорично ще кажа: „Мисля, че произведените по изкуствен начин майки, които ни предлага пазарът, с нищо не превъзхождат естествените свищеви майки. Дори в много случаи им отстъпват по качество.

Ще ме попитате дали нещо не греша? Не, не греша. Способът, при който се придава материал в семейството отглеждач с отстраняването на майката, е принудително залагане на маточници.  Които по същество са свищеви, както когато по невнимание унищожим майката или изчезне по необясними причини.

Имах 15–20 семейства и не произвеждах майки. Навършилите 2 години, а в отделни случаи и на 3 години сменях, като използвах самосменни майки и при загуба на майка – свищева, която си произвежда семейството. Освен това купувах и 5–6 майки от лицензирани стопанства. От тези майки поне 2 изобщо не се приемат от пчелите. Други 2 се приемат, но след месец-два пчелите ги принуждават да снесат яйца в маточници. И само 2 майки пчелите оставят до другата година, споделя за личната си практика като пчелар Петър Бонев.