Технологията на производство на фуражите влияе не само на количеството протеин, но и на неговите показатели за качество, съобщава AgroTimes.
Например фракцията на белтъчни азотсъдържащи вещества в силажа, приготвен от зелената маса на бобови култури, е по-висока, отколкото в суровината. Но при изкуствено изсушените фуражи и сено равнището му е по-ниско.
Частиците разтворими протеини са най-високи в първоначалната зелена маса, тъй като в процеса на производство на фуражи се получава разграждане и денатурация (процес на промяна на молекулната структура) на протеините, а количеството на тези протеинови фракции значително намалява. Съответно разтворимостта на протеина до голяма степен зависи от технологията на производство на фуражите.
По време на производството на фураж общото съдържание на аминокиселини се променя и количеството на незаменимите аминокиселини се намалява. Съдържанието на всички 10 незаменими аминокиселини е забележимо по-ниско, особено количествата лизин, треонин и левцин намалява.
Изсушаването на тревата на полето също се отразява неблагоприятно. Процентът на незаменими аминокиселини в протеина на силажа поради намаляването на нивата на лизин, хистидин, аргинин, треонин и метионин - е най-ниският, тъй като общото съдържание на протеини е намалено с почти наполовина в този фураж.
Коментари