Всички, които са започнали да пчеларстват или имат такова намерение, трябва да знаят, че това, с което се захващат, не е само приятен отдих и развлечение. То изисква от пчеларя труд, който да се извършва в строго определено време и последователност и при определени условия. При тази дейност понякога са необходими значителни физически усилия. Необходима е предварителна подготовка и минимум знания за живота на пчелното семейство и правилата за работа с пчелите.

А за получаване на добри резултати при отглеждането на пчели, е необходимо истинско призвание, увлечение и любов към пчеларството. Добър пчелар ще бъде този, който познава основните закономерности в живота на пчелното семейство и правилно прилага тези познания в своята пчеларска практика. Само при тези условия трудът на пчеларя ще бъде щедро възнаграден, напомня доц. Бижо Бижев на nbps.press.bg.

При правилното подпомагане на пчелните семейства с оглед на тяхното развитие и използване на медоносната растителност, ще могат да се запасят с достатъчно мед, част от който пчеларят ще вземе без вреда за тях. Това може да стане, ако пчеларят умее да поддържа на пчелина само силни и в работно състояние пчелни семейства, и познава добре периодите на главна паша в неговия район.