През последните години интересът към пчеларството значително се увеличи. Радостно е, че вече към него проявяват интерес все повече млади хора, споделя проф. Бижо Бижев в nbps.press.bg.

Много от тях, останали без работа и препитание, се надяват чрез пчелите бързо да си оправят положението. Но за да стане това, е необходимо да разполагат със значителни парични средства за закупуване на пчелни семейства и инвентар. Необходимо е добре да познават биологията на отделните пчели и на цялото пчелно семейство, и технологията на отглеждане на пчелните семейства. Само при солидна подготовка по пчеларство може да се очакват добри резултати. Засега има и подготвителни курсове, а на пазара достатъчно специализирана литература (книги, вестници и списания) по пчеларство, но всичко трябва да се използва пълноценно, за да се постигне желаният успех.

Като използвам моята над 50-годишна научна и практическа дейност по пчеларство, ще се опитам да спра вниманието на желаещите да станат пчелари върху 3 основни основни п равила:

1) как да си набавят кошери с пчели и инвентар;

2) как да започнат работа с тях]

3) някои основни правила при работата на пчелина.