Отговаряме на Минка Друмева от с. Калугерово

Въпрос:

Мили приятели, чела съм материалите ви, които подготвяхте за шербетуването, но аз конкретно се интересувам за лозите.

Бихте ли обяснили по-подробно кога да се даде този шербет.

Това ни е написала Минка Друмева от село Калугерово, Пазарджишко.

Отговор:

Да, лозите също обичат този тор, както и асмите, разбира се.

Шербетуването, както сме обяснявали преди година, е полезна практика, която се прилага по време на вегетацията на растенията.

Действа подхранващо, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете. Всичко това важи и за гроздето.

Така че, ако разполагате с птичи тор и си приготвите шербет по описания от нас начин, може да полеете лозите или асмите с него.

Рецептата

Ферментиралият поне една седмица шербет се разрежда в съотношение 1 към 10 с вода - слагате една част шербет, 10 части вода и така се поливат отделните растения.

Количеството на разредената течност зависи от възрастта и големината им.

Ако те са над 5 години и силно развити, тогава може да се използват 30-50 литра разредена течност за поливане.

Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.

Иначе казано една поливка заместете с торовата течност.

Шербетуването може да се повтори след около 20 дни.

Първото торене се прави при затваряне на чепките

а второто - при зазряване на гроздето или по-точно при прошарване на тъмно обагрените сортове и при избистряне при белите.

Внимание!

От началото на септември нататък шербетяване не трябва да се прави.

Това е така, защото операцията ще удължи вегетацията на лозите, а тогава леторастите няма да могат да узреят. Това може да причини повреди от първите мразове.