Птичият шербет - до края на август

11 август 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
5733
1 2 3
 

Отговаряме на Минка Друмева от с. Калугерово

Въпрос:

Мили приятели, чела съм материалите ви, които подготвяхте за шербетуването, но аз конкретно се интересувам за лозите.

Бихте ли обяснили по-подробно кога да се даде този шербет.

Това ни е написала Минка Друмева от село Калугерово, Пазарджишко.

Отговор:

Да, лозите също обичат този тор, както и асмите, разбира се.

Шербетуването, както сме обяснявали преди година, е полезна практика, която се прилага по време на вегетацията на растенията.

Действа подхранващо, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете. Всичко това важи и за гроздето.

Така че, ако разполагате с птичи тор и си приготвите шербет по описания от нас начин, може да полеете лозите или асмите с него.

Рецептата

Ферментиралият поне една седмица шербет се разрежда в съотношение 1 към 10 с вода - слагате една част шербет, 10 части вода и така се поливат отделните растения.

Количеството на разредената течност зависи от възрастта и големината им.

Ако те са над 5 години и силно развити, тогава може да се използват 30-50 литра разредена течност за поливане.

Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.

Иначе казано една поливка заместете с торовата течност.

Шербетуването може да се повтори след около 20 дни.

Първото торене се прави при затваряне на чепките

а второто - при зазряване на гроздето или по-точно при прошарване на тъмно обагрените сортове и при избистряне при белите.

Внимание!

От началото на септември нататък шербетяване не трябва да се прави.

Това е така, защото операцията ще удължи вегетацията на лозите, а тогава леторастите няма да могат да узреят. Това може да причини повреди от първите мразове. 

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

0

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

0

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

0

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,