Отговаряме на Минка Друмева от с. Калугерово
Въпрос:
Мили приятели, чела съм материалите ви, които подготвяхте за шербетуването, но аз конкретно се интересувам за лозите.
Бихте ли обяснили по-подробно кога да се даде този шербет.
Това ни е написала Минка Друмева от село Калугерово, Пазарджишко.
Отговор:
Да, лозите също обичат този тор, както и асмите, разбира се.
Шербетуването, както сме обяснявали преди година, е полезна практика, която се прилага по време на вегетацията на растенията.
Действа подхранващо, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете. Всичко това важи и за гроздето.
Така че, ако разполагате с птичи тор и си приготвите шербет по описания от нас начин, може да полеете лозите или асмите с него.
Рецептата
Ферментиралият поне една седмица шербет се разрежда в съотношение 1 към 10 с вода - слагате една част шербет, 10 части вода и така се поливат отделните растения.
Количеството на разредената течност зависи от възрастта и големината им.
Ако те са над 5 години и силно развити, тогава може да се използват 30-50 литра разредена течност за поливане.
Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.
Иначе казано една поливка заместете с торовата течност.
Шербетуването може да се повтори след около 20 дни.
Първото торене се прави при затваряне на чепките
а второто - при зазряване на гроздето или по-точно при прошарване на тъмно обагрените сортове и при избистряне при белите.
Внимание!
От началото на септември нататък шербетяване не трябва да се прави.
Това е така, защото операцията ще удължи вегетацията на лозите, а тогава леторастите няма да могат да узреят. Това може да причини повреди от първите мразове.


Коментари