Вече в пчеларските среди се е приело като закономерно правило, че кошер, който се роява, от него не можем да вадим мед. Но винаги ли е така, е въпросът на Петър Тонев от в. "Пчела и кошер".

Ако преди или в началото на акациевата паша хванете на момента кошер, с узрели майчила за рояване, то без колебание го разпарчетосайте. Ще дам пример от практиката ми през това лято. Още в началото на месец май по време на акациевата паша хванах "на входа" рояването на кошер с 12 чудесни майчила и препълнени междурамия с пчели на два корпуса. И без колебание направих 12 отводки, без дори да си давам труда да търся майката.

Естествено, всяка отводка беше подсилена с по няколко пити с пило, мед и прашец от други кошери. (Нещо, което правим и при отводките с майки в клетка.) Изненадващо и дори за мен самия, в края на юли след продължителната слънчогледова паша получих почти 12 корпуса с мед от тези отводки. Кой казва, че кошер, който се роява не дава мед? Напротив, той може да даде няколко пъти повече. Но ако трябва да сме напълно обективни, такива "богати" отводки само от един кошер са възможни само ако разполагаме поне с 30-40 силни кошера на пчелина си.