В пчеларската литература нееднократно е съобщавано, че пчелното семейство не може да живее, ако не произвежда мед, разискват твърдението в pchelar.net. А то произвежда меда от захар. Следователно захарта не е нещо ново за пчелите, макар в пресата да съобщават, че "нашите дядовци не са хранели пчелите със захар" и че "захарта е бялата смърт за пчелите".

Но установено е: Колкото повече е захарозата в нектара, толкова по-охотно пчелите посещават цветовете с такъв нектар, като с това потвърждават, че предпочитат захарта пред меда (в меда глюкозата и фруктозата са около 80%, а захарозата в захарта е 99.97%).

Установена е също така и пряка зависимост между напълването на меденото стомахче на пчелата и концентрацията на захарозата в нектара. Така при 17%-ова концентрация на захарозата пчелите набирали в стомахчето си средно 42 милиграма храна, при 34%-ова концентрация – 55 мг, а при 68%-ова концентрация – 61 мг храна. Така че концентрацията на захарозата в нектара влияе на скоростта на неговото вземане от пчелите, определя продължителността на преработката му и енергопотреблението за тази преработка.