Градинарството е тежка работа, която се прави по-лесно с правилните инструменти.

Те са вашият постоянен спътник в градината. Винаги са там, за да ви помогнат да си свършите работата. И използвайки правилния инструмент, можете да изпълните всяка задача.

Всеки градинар си има любим инструмент, който винаги му е под ръка, готов за работа. Но има много градински инструменти, които трябва да обмислите да добавите към колекцията си.

Не е нужно тя да е огромна, но притежаването на подходящите инструменти може да направи грижата за вашата градина много по-лесна.

Като се започне от копаенето, мине се през саденето и се стигне до поливането, някои прости идеи могат да спестят време и да облекчат градинаря.

Обработка с “Торнадо”

Изкопаването на градината винаги е било трудно. Това отнема много време и усилия, добавяйки болка в гръбначния стълб, мускулите на ръцете, краката и гърба.

За значително облекчение на работата, появата на ръчен култиватор Торнадо е приятна изненада и находка за градинарите.

Този инструмент със спираловидни зъбци и извита дръжка лесно прониква в почвата, като същевременно я разхлабва.

Дръжката е направена с пропорционален геометричен завой, съобразен с работните зъби. Това позволява еднократното ѝ движение "от бедро до бедро" да вкара работното тяло на култиватора в земята.

Неговата основна задача е да отстранява внимателно корените на плевелите от земята, без да повреди култивираните растения. Въпреки това, много хора използват Торнадо, за да разхлабят почвата, да съберат отпадъци и трева, както и да подготвят дупки за засаждане и да развият запуснати участъци.

Ротационен култиватор

Принципът на работа на ротационния култиватор се основава на въртенето на 4-5 крайни звезди или фрези, чиито краища са огънати и заострени. Те се подават в ротация или чрез външно механично задвижване, или чрез ръчно налягане.

Ротационните ножове отрязват корените на плевелите, издърпват ги, смазват горния слой на земята. Едновременно с това повърхността се разхлабва.

Такова устройство без механично задвижване може да се използва само на подобрени терени. Ако се изисква преработка на девствена земя, трябва да закупите електрически или бензинов мотор-култиватор.

Ротационният култиватор е идеален за обработка на малки площи с меки почви. Удобен е за използване на труднодостъпни места в градините (около храстите, между редовете). Широчината на плевелните легла зависи от броя на звездните дискове - колкото повече, толкова по-широки. 

Плоскорез

Плоскорез е наречен изработеният в края на 20 век инструмент за облекчаване на труда на индивидуален участък. Той представлява извито метално острие прикрепено към съответна дръжка.

По фамилията на автора този инструмент често се нарича плоскорез на Фокина.

Предимството му се състои в това, че благодарение на специално заточване и конструкцията му, той може да замени практически почти всички градински инструменти, въпреки простотата на устройството си.

Целта на автора на плоскореза не е била конкуренция с мотиката и лопатата, а максимална полза при обработката на почвата и минимален труд. И целта е била постигната.

Плоскорезът постепенно се е настанил между инструментите за обработка на почвата и е станал любимо сечиво за мнозина.

Инструментът има няколко разновидности. Те се различават по вид дизайн, предназначение и размери. Официално има 6 модификации на плоскореза, като всеки вид е специализиран в извършването на един или друг вид селскостопанска работа.

Идея на читател

Любомир Иванов от Банкя ни изпрати своята самоделна идея за поливане. Тъй като полива с дъждовна вода, която събира в бидони, изобретателният градинар е намерил решение как да достига навътре в храстите.

А решението е толкова просто, че всеки, който има проблеми с налягането или също не използва вода от чешмата, може да го сътвори без никакво усилие.

Това е просто една пръчка, завързана за маркуча. И вече можете да достигнете места, до които иначе няма как да получите достъп, без да се налага да надграждате маркуча с приставки.