Постига се прецизност при работата на полето, при подаването на нарязаната растителна маса и се получава значителна икономия на гориво

Стопаните и кооперациите, които имат животни и развиват високопродуктивно животновъдство в тези жежки дни започват активно да прибират фуражни култури и да пълнят силажните ями и специалните силози за растителна маса. Бързат, за да осигурят силажа за изхранване на животните през годината. Това е основна грижа, за реализацията на която се използват различни силажосъбиращи машини. Големите стопанства и фермери използват силажокомбайни, които в последните години непрекъснато повишават производителността си. Обичайно мощността им достига до 1000 и повече к.с. Водещи в това направление са комбайните за силаж с марки: CLAAS JAGUAR, FENDT KATANA, JOHN DEERE, NEW HOLLAND FR, KRONE BIG, FIMACS, KUHN MC, FTC и др.

Повечето от тези големи, модерни прибиращи машини са самоходни. При тях се използват и системи за автоматично регулиране на дължината на нарязването според изискванията на стопанина-животновъд. Най-новите модели са снабдени с кабини, в които са създадени отлични условия за работа на оператора, с много добра видимост и контрол върху товаренето на нарязаната смес. Използват се и системи за автоматично пълнене на ремаркетата. Така се постига висока прецизност както при работата на режещите глави, така и при подаването на нарязаната растителна маса в транспортното ремарке. Постига се и добра норма на икономия на гориво.

Твърде съществено и важно изискване за покриване на всички тези показатели е при работа постоянно да се осъществява плътна комуникация и съгласуваност в действията на комбайна и на трактора, който придвижва транспортно-товарното средство за прибирания фураж. Това е гаранция както за минимални загуби, така и за печелене на време.

Обстоятелство, твърде важно при днешните чести метеорологични изненади. Системите за нарязване в съвременните силажоприбиращи машини могат да бъдат адаптирани и за царевица, и за тревни култури.

Но в тази публикация ще се спрем по-скоро на някои неголеми модели събирачи на фуражни култури, които активно се използват от стопани със средни и по-малки по мащабите си ферми. Но и те задължително отговарят на всички изисквания за висока производителност, качество на нарязаната царевична или тревна култура, екологичност. Например, царевичните силажокомбайни KUHN MC се отличават с висока производителност и ниски разходи

Базисният през тези години модел MC 180 S QUATTRO има две режещи колела и захранваща система. Трансмисията се задвижва чрез ВОМ, V-образни ремъци и зъбни колела. Нуждата от поддръжка е минимална. MC 180 S QUATTRO е еднакво способен за предно и задно прикачване.

Остренето и регулирането на режещото колело е лесно и бързо. Двата външни реда са привързани към режещото колело чрез поемаща верига.

Разтоварващият шнек е хидравлично контролиран от кабината на трактора. Контролът на клапаните се осъществява също от такова хидравлично регулирано съоръжение. Дневната поддръжка се изразява в контрол върху четири лесно достъпни маслени дюзи на режещото колело. За удобство това става след като цялото режещо съоръжение се наклонява назад. Системата за рязане е издържлива, с лекота реже всякакви треви и към нея има самопочистващи се устройства

Допълнително няколко функции и опции правят силажорезачките на KUHN MC добър и рентабилен помощник за животновъда.

Комбайнът FIMAKS RF 132/152 е подходящ за жътва на всякакъв вид зелен фураж и тревни култури за директно хранене на животните или за силаж. В него са монтирани свободно-плаващи ножове на ротора. Те са специално конструирани, за да предотвратяват щети по машината, в случай че на полето има опасност тя да бъде ударена от твърди материали като камъни, големи буци или забравени метални късове. Въртящата скорост на ротора и ножовете създават силата, нужна да се издухва нарязаната зелена маса при товаренето в ремаркето. Височината може да бъде контролирана от автоматично приспособление между шасито и машината, което спомага за по-точното им свързване от тракториста.

Навесният силажокомбайн FTC от серията 976 има много добра производителност с минимална абсорбация на мощност. Високата му надеждност и лесна поддръжка правят моделите на марката добро решение за професионалистите фермери

Моделът 976 представлява умно модулирана машина с опционално предлагани режещи глави, които лесно и бързо се заменят. Към базовата машина като опция могат да се добавят или една редова, или 2-3 глави, режещи на терена треви с различни височини. Главният напречен механизъм за сгъване дава възможност размерите на силажосъбирача по време на транспорт да бъдат чувствително намалени, което повишава безопасността и минимализира нуждата от допълнителна поддръжка. Разтоварващият шнек може да се завърта хидравлично и е стандартен за моделите на FTC, което го прави подходящ за средни и по-малки стопанства и фермери.

ДОПЪЛНЕНИЕ

На тазгодишното изложение БАТА АГРО 2019 в Стара Загора големи силажокомбайни не бяха забелязани на предната линия на модерната агротехника въпреки очакванията, че биха предизвикали интерес във фермерската общност, масово посетила панаира. Една от възможните причини е относително по-високата цена, поради това че в тях фирмите-производителки са вложили най-нови техноидеи - автоматика и електроника. Но чрез предложените иновативни решения се постига нужната продуктивност, компенсираща във висока степен направената инвестиция. Към това се добавят и технологични характеристики, които съответстват на изискванията за безпроблемно силажиране, за опазване качествата на фуража, както и на нормите за екологично земеделие, икономичност и висока рентабилност.