Всяка смяна в ръководството на ДФ "Земеделие" трябва да се оповести в Брюксел. След новия изпълнителен-директор на държавния фонд - Васил Грудев, и бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира рокадите от последните дни.

Пред БНР той обясни, че трябва да се намери начин за насърчаване на земеделските производители. Те могат да кандидатстват по много и различни мерки и именно това трябва да се случва. Найденов обясни още, че до петък миналата седмица е съществувала и хипотезата за частично или пълно отнемане на акредитацията на фонда. Ако това се случи по някаква причина, то средствата ще бъдат блокирани и няма да има кой да ги разплаща. Така ще трябва спешно да се акредитира друга структура и да се изпълнят поредица от мерки, поясни още той. През целия програмен период, който е 7-годишен, през ДФЗ се разплащат близо 7,5 млрд. евро.

На въпроса дали смените в ръководството на фонда се обсъждат и консултират в Брюксел, Мирослав Найденов каза, че за тях не се иска одобрение, а обявление. Те задължително трябва да бъдат оповестени.

Относно възможността за промяна в работата на ДФЗ, Мирослав Найденов отново посочи, че институцията функционира съобразно ясно разписани правила и система за контрол.