Системите за следжътвена обработка на зърно и семена са в подем

26 юли 2019
Агротехника
4617
1 2 3
 

В световен мащаб семепроизводството върви към следващо поколение линии за почистване и сортиране

Машините за почистване на зърно и семена са в основата на земеделската работа в следжътвения период.

Задачата на машинната следжътвена обработка е да съхрани събраната реколта и я доведе до материал с високо качество.

Когато е необходимо, е много важно да се отдели излишната влага от семената, т.е. да попаднат в условията на сушилните. Отстраняват се и примеси от минерален и органичен произход.

В резултат на това се получава зърно, годно за мелниците, за фуражните комбинати и за посев, което трябва да отговаря на съответните национални и европейски стандарти

Качеството на прибраното зърно, съответно и на семената, зависи от няколко важни фактора.

По технология е важно какви са настройките и капацитета на комбайните, има вече такива систеими, които могат да следят и отчитат влажността още по време на прибиране на реколтата, дори и нивото на топлинните увреждания и степента на счупване на зърната, които могат да се случат по време на процеса на жътва. Повечето от тези фактори са трудни за контрол.

Според специалистите качеството на зърното или семената започва да се влошава веднага след ожънването му. Затова е от първостепенно значение чуждите примеси да бъдат отстранени възможно най-бързо

За да не станат причина за заразявания или влошаване на общото качество на зърното още преди то да е потеглило към зърнените площадки, складовете или силозите за трайно съхранение.

Предварителното почистване преди съхранение има важно икономическо значение за фермерите - добавя стойност към реколтата им за реализация и осигуряване на по-дълго и качествено съхранение.

От ръчния труд през сепарация на семената технологиите днес вече са се развили до изключително модерни и умни обработки. Има различни машини за следжътвена обработка на семена, а една от тях е тази за сортиране по цвят.

Много от съвременните модели системи вече могат да бъдат оборудвани с пълноцветни камери

При тях визуализацията на изображенията е такава, че се възприема почти равнозначно на погледа на човешкото око.

Оптичните системи са в състояние да определят дори най-малките цветни или сенчести петна или дефекти.

Тези високи технологии са навлезли при обработката на хранителни и нехранителни продукти, а вече превземат и фермерските машини.

Глобалният пазар на оборудване за почистване на зърно и семена се движи предимно от силите на растящото търсене от страна на земеделските стопанства на все по-интелигентни селскостопански практики и инсталации към селскостопанската техника.

И от бясна надпревара в сектора за все повече и по-интелигентни линии, които да елиминират лимитиращи фактори на климата, околната среда, специфики в някои от регионите.

Например в Азиатско-тихоокеанския регион има голямо търсене на подобно оборудване и се очаква, че е вероятно именно там да се появят технологични новости в следващите години, сочат пазарни анализи.

Очаква се и северноамериканските и европейските региони да покажат значителен ръст, благодарение на повишеното търсене в някои от ключовите аграрани страни като Германия, Франция, Испания и Великобритания.

Изводът от подобни анализи, който се налага в последните години, е, че машините за следжътвена обработка на зърно и семена ще се развиват и ще имат вървят към своето следващо поколение. А технологичният напредък в този отрасъл тепърва предстои.

Още от Агротехника
0

Автономните машини дават възможност да се извършва последваща обработка на почвата по-точно и с по-малко инвестиции Роботите лесно се справят с повтарящи се операции.

0

Екип на в. "Български фермер" Ползите от зърнопроизводство с минимална обработка на почвата са безпорни: - спестява време - снижава себестойността на продукцията - намалява амортизацията на

0

Компанията разшири покритието си в страната - в Шумен и Видин Тайтън Машинъри България откри два нови магазина за резервни части - в Шумен и във Видин.

0

Продавачите трябва да имат ценови диапазон и да задават реалистични очаквания Смятате да продадете онзи любим трактор, който вече не ви трябва, просто седи под навеса и събира прах?

0

Екип на в. "Български фермер" Зърнопроизводителите прибраха есенниците и вече мислят за подготовката на есенния сеитбен сезон. Според предпочитанията си фермерите се насочват към различни

Последни новини
0

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

0

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

0

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA. 1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната

0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при дива свиня - открита в землището на гр.Перущица, в област Пловдив. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Британският принц Андрю лично посрещнал американския финансист Джефри Епстайн на парти в двореца в Балморал, Шотландия, през средата на 1999 година. По това време бизнесменът вече е започнал да набира десетки непълнолетни момичета и да ги третира като секс робини. Това разказва пред "Дейли мейл" една от младите жени, които пътували с Епстайн.

Селекционерът на националите Красимир Балъков обяви списъка с играещите зад граница футболисти, повикани за европейската квалификация срещу Англия в Лондон на 7 септември и приятелския мач с Ирландия в Дъблин три дни по-късно, съобщиха от БФС на сайта си. Сред 11-те имена попадат Ивелин Попов ("Ростов", Русия), Страхил Попов ("Касъмпаша", Турция),

Нападателят на "Барселона" Лионел Меси напълно се възстанови от контузия на прасеца, заради която вече пропусна предсезонното турне в САЩ и мача от първия кръг на испанското първенство с Атлетик Билбао (0:1), съобщава "AS", цитиран от БНТ. Аржентинецът се очаква още днес да започне тренировки с общата група.