Смело можем да кажем, че това е най-високопроизводителният комбайн в света, заяви Филип Лазаров, търговски директор на Варекс

Ивона Величкова

За първи път на българските полета излезе най-високопроизводителният комбайн в света - Massey Ferguson IDEAL. "Това е гордостта на корпорацията AGCO и напълно заслужено е спечелила многобройни международни награди", каза Иван Масларов, управител на Варекс.

Тази демонстрация беше четвъртата на комбайните в реални условия при най-различни терени в България. Тя беше част от седмото поредно издание на Varex Field Days, където фирма Варекс показва свои машини в действие.

Домакин за втори път бе землището на СК "Единство", с. Комощица, област Монтана. Под много добра организация 150 земеделски производители заеха своите места, за да насочат цялото си внимание към интересните демонстрации, придружени от обширна и полезна информация за всяка машина.

Седмица по-рано първият етап на събитието се проведе в района на град Харманли, в землището на с. Иваново. Оттогава е имало и две частни демонстрации в Северна България, а именно в районите Бяла и Попово. Домакини са били клиенти на фирмата със стопанства от порядъка на 50 000 дка и 90 000 дка.

През февруари тази година стартира платиненият мастър клас на корпорацията AGCO, в който Варекс взе участие. Неговата цел е професионално представяне на комбайните Massey Ferguson IDEAL в България. Обучението премина през няколко степени във фабриката на концерна AGCO в Бреганце, Италия. А впоследствие се пренесе и на наша територия под домакинството на Варекс с всички дилъри за Западна и Централна Европа. От този мастър клас Варекс излезе с двама платинени специалисти

Единият, от които сега е ръководител на екипа на Massey Ferguson IDEAL във фирмата - Валентин Чилев.

На двата комбайна MF IDEAL 8 и MF IDEAL 9T тъмен металик не им беше никак трудно да са в центъра на вниманието на полето край Комощица. И докато 8-мица статично посрещаше гостите, 9T се подготвяше да жъне.

"Смело можем да кажем, че това е най-високопроизводителният комбайн в света в момента", заяви Филип Лазаров, търговски директор на Варекс. Машината е спечелила облог за ожънати 950 дка в рамките на 10-часов работен режим. Това се е случило при не особено благоприятни условия в района на град Бяла, със среден добив от поряка на 850-900 кг/дка.

Гамата на комбайните IDEAL се състои от три модела - IDEAL 7 (еднороторен), IDEAL 8 (двуроторен) и IDEAL 9 (двуроторен). Те са съответно с 450, 550 и 650 к.с. номинална мощност. Първият е с двигател AGCO Power, а другите два са с двигатели MAN.

Това е най-голямата единична инвестиция на концерна AGCO през последните 5 години и е на стойност около 650 млн. долара

Машината е съвместна разработка на централите за производство на комбайни на няколко континента - фабриката в Хестън, Канзас, фабриката в Бреганце, Италия и фабриката Санта Роса в Бразилия. "IDEAL е комбайн мечта! Всеки земеделец би искал да има в стопанството си поне една такава машина", изказа възхищението си Даниел Димитров, председател на СК "Единство".

IDEAL-ите имат 8 патентовани нови технологии.

Една от тях е най-дългият единичен ротор в света - 4,85 м, който работи на 850-1000 об/мин. По този начин той третира масата по изключително внимателен начин и намалява загубите под 1%.

Втората патентована технология е т.нар. Idealbalance, който представлява един много специфичен профил на тръскащите дъски. Също така има система циклон за отдухване в разделителната система.

Комбайнът е оборудван и с най-уникалната система на пазара в момента, наречена Idealharvest. Това е първата стъпка в посока на автономността автоматична система, основана на 36 акустични сензора, поставени в ключови точки на самите машини. Тя дава възможност на комбайна да се саморегулира при работа.

Моделите се предлагат в три разновидности - стандартен с гуми, paralevel, който има възможност да работи при по-голяма странична деклинация (наклон над 20%) и моделите T, които са със системата track ride (предни верижни ходови части). При собствено тегло на машината от порядъка на 20 т + 4 т хедер + 10 т зърно в бункера, общото тегло става 33-34 т, които се разпределят около 70% на предната ос. При това положение уплътняването на почвата при единични гуми върху предната ос би било твърде голямо. Поради тази причина се препоръчва силно системата track ride от верижни предни ходови части.

Другите две патентовани технологии са най-големият бункер за зърно на пазара - 17 100 литра, и системата за скоростно разтоварване на бункера - 210 л/сек. Т.е. целият бункер се разтоварва за 80 секунди

След комбайна на полето излязоха и други машини от портфолиото на фирма Варекс - тракторите Massey Ferguson, Challenger, както и прикачен инвентар на турския производител Kurt и немския производител Lemken.

ДОМАКИНЪТ

Даниел Димитров, председател на СК "Единство" от 4 години насам, разказва, че техниката им е предимно на Massey Ferguson и Challenger. Те разполагат с два гумено-верижни трактора и два комбайна Challenger, както и още 6 трактора и 4 комбайна Massey Ferguson. Това явно показва дългогодишните отношения на кооперацията с Варекс. "Всичко в работата с тях е навреме. Сервизът е наблизо, така че щом се обадим, реагират до половин час. Винаги могат да ни предложат и резервни части, тъй като имат почти всичко в склада", споделя той.

СК "Единство" стопанисва обработваеми площи от 28 000 дка с пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и люцерна.

Валентин Чилев, Елисавета Маркова, Иван Масларов и Филип Лазаров /от ляво надясно/
Валентин Чилев, Елисавета Маркова, Иван Масларов и Филип Лазаров /от ляво надясно/
Гордостта на корпорацията AGCO напълно заслужено е спечелила многобройни международни награди
Гордостта на корпорацията AGCO напълно заслужено е спечелила многобройни международни награди
IDEAL третира зърното по изключително внимателен начин и намалява загубите под 1%
IDEAL третира зърното по изключително внимателен начин и намалява загубите под 1%
На двата комбайна MF IDEAL 8 и MF IDEAL 9T тъмен металик не им беше никак трудно да са в центъра на вниманието на полето край Комощица Снимки: Андрей Белоконски
На двата комбайна MF IDEAL 8 и MF IDEAL 9T тъмен металик не им беше никак трудно да са в центъра на вниманието на полето край Комощица Снимки: Андрей Белоконски
Даниел Димитров, председател на СК "Единство"
Даниел Димитров, председател на СК "Единство"