Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша.

"Медът от акация, който е мощен имуностимулатор, ще е в ограничени количества т.г., тъй като падна слана и попари цветовете. Април и май бяха хладни и растенията не успяха да отделят нектар. Последните два месеца пък вали често и обитателите на кошерите не излитат навън", обясняват от пловдивското пчеларско дружество "Акация 1899". Надеждите на членовете му са прогнозите на синоптиците за слънце до края на юли и август да се оправдаят. Така медоносните насекоми ще успеят да съберат прашец от слънчоглед и лавандула. Тези две култури се определят като втората главна паша за пчелите. Най-добрите условия за нея са влажност и високи температури.

Според търговци в Пловдив заради по-слабата реколта родният мед най-вероятно ще поскъпне. Най-чувствително ще е увеличението на акациевия. По-евтини остават китайският и украинският, но специалисти смятат, че те не притежават нито качествата, нито състава на българския.