Изберете детелината пред тревните смески за моравата

14 юли 2019
Цветна градина / Полезни съвети
21915
1 2
 

Боряна Плашкова

Все повече хора се замислят за засяване на тревни площи в дворовете си, които не изискват много грижи за да поддържат добър външен вид. Класическият райграс или тревните смески, включващи и други видове треви от семейство Житни са най-широко използвани, но и най-взискателни към начина на отглеждане. Те се нуждаят от редовно косене, поливане, подхранване и пръскане с препарати, отстраняващи често появяващите се мъхове и широколистни растения.

Детелината от своя страна е сухоустойчиво растение, умеещо да усвоява азот от въздуха,

полезно за пчелите и нуждаещо се от много малко грижи

Принадлежи към семейство Бобови, което обуславя способността му да встъпва в симбиотични отношения с грудкови бактерии, обитаващи кореновата система и улавящи азот от въздуха, предоставяйки го на растението.

Родът на детелините е сред най-богатите на видове в България - установени са около 60 естествено разпространени вида. Те са едни от най-добрите фуражни и медоносни растения, а някои от тях имат висока декоративна стойност. Именно те са най-подходящи за създаване на морава в дворни и паркови пространства.

Един от тези видове е микро бялата детелина. Този интересен сорт на обикновената бяла детелина се характеризира с много дребни листенца и пълзящи стъбла, които растат повече на ширина от колкото във височина. Тя не е особено взискателна към почвените условия, тъй като корените й достигат до 40–50 см дълбочина. Устойчива е на ниски температури и понася добре отъпкването, обича слънцето, но вирее добре при шарена сянка и издържа краткотрайни засушавания.

След коситба пораства бързо и енергично и формира плътен и атрактивен тревен килим с богата листна маса. Поради факта, че не става много висока - около 15 см и няма нужда от косене повече от веднъж в месеца , тя е много

подходяща за градини с ниска степен на поддръжка

В началото на развитието си образува сравнително големи листенца, които след започването на коситбите се смаляват, растенията стават по-компактни и по този начин запълват всяко празно пространсвство върху почвената повърхност.

Посевната норма на този сорт е малко по-висока от тази на стандартната бяла детелина - с 10 гр семена може да покриете 1 м2 площ. Периодът на сеитба е от март до юни и от началото на септември до края на октомври. Времето за покълване е от 2 до 3 седмици. При правилна поддръжка може да се отглежда до 15 години на едно и също място.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Тя не ги убива, а само ги отблъсква Дори да живеете на 8-мия етаж, има вероятност да се сблъскате с орди от безброй малки войничета. Защо са там и как са дошли не е ясно,

0

Предпазва резниците от гниене В състава на ароматния прах има много полезни вещества, някои от които се смятат за чудесен помощник при опитите за вореняване на резници.

0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

0

Гони и сциаридните мушици в почвата Сигурно на всеки се е случавло да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата.

0

1. Обмислете добре идеята Искате да сътворите нова градина?Дали ще е зеленчукова, от която да берете екологично чисти продукти за масата? Или пък билкова? А защо не класическа цветна градина?

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Служителят на “Левски” Цветан Вълчев, който бе жестоко пребит с железа, продължава да е в реанимацията на УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ”. Състоянието на 38-годишния мъж се подобрява, но остава тежко, научи “24 часа”. “Все още има опасност за живота му”, обявиха от болницата в четвъртък следобед. Лекарите полагат усилия за стабилизиране на пациента

"Лудогорец" не успя да бие словенския "Марибор" и завърши 0:0 в първия плейоф за влизане в групите на Лига Европа. Разградчани отправиха 28 удара към вратата на съперника, но така и не успяха да пратят топката в мрежата. Влезлият като резерва Марселиньо разтресе напречната греда и това бе най-сериозното положение пред словенската врата.

Здравното министерство: Пробите са отрицателни Втори британец е умрял от легионерска болест след почивка в един и същ хотел на Българското Черноморие, съобщиха Би Би Си и в. “Дейли мейл”. 75-годишният Брайън Тейлър от град Хъдърсфийлд е издъхнал на 17 юли, месец след като се е върнал от едноседмична ваканция в 3-звездния хотел “Калофер” в Слънчев