Откъде да започнем и за какво да внимаваме, съветват водещите специалисти от "Стабил Агро Трейд"

През последните години изграждането на поливна система се превърна в стандарт при отглеждането на различни култури.

Безспорно е, че подобна система улеснява не само поливането, но също регулирането и поддържането в оптимални граници на почвената влажност, навлажняването на прецизния въздушен слой и на самите култури.

Идеята е проста и вече позната на много фермери - по изкуствен начин снабдяваме културите с необходимата им и достатъчна вода, а това води до получаване на високи добиви и първокачествена продукция.

Има обаче няколко важни въпроса, които трябва да се знаят още на етап проектиране

Първият - имаме ли скица на терена с граничните размери и разликите в надморската височини.

Отбелязано ли е дали теренът е равен, хълмист или с друг релеф.

Тази информацията е важна във връзка с изпомпването на водата и за подбора на правилните маркучи. За хълмист терен, например, се избират маркучи с вградени регулатори за налягане.

Вторият - отбелязали ли сме видовете култури, които ще се отглеждат на съответния терен. В зависимост от тях трябва да се подбира технологията на напояване Ц капково, дъждуване или друг начин.

Третият - какви са данните за водоизточника и отстоянието му от полето, което ще се напоява. Използват ли се сондажни кладенци или повърхностни води като реки, язовири, канали. В зависимост от това се избира правилната помпа, съобразена отново с терена и необходимия дебит за изпомпване на вода.

Тази изходна информация е много важна. Целта й е да се изгради поливна система

с подходящия помпен агрегат

и силов възел (филтър или група от филтри, система за торовнасяне), както и правилно да се разпределят транспортните и разпределителни водопроводи и съпътстващите ги фитинги за окомплектоване на системата.

Когато всички тези изходни данни са налични, чак тогава се прави проект и се изгражда правилната поливна система. Така

ще избегнете бъдещи грешки

и непредвидени разходи

Вече над 15 година фирма "Стабил Агро Трейд" предлага всички необходими продукти за изграждане на поливна система, включително проектиране и монтаж.

Екипът е от компетентни специалисти, които познават всички компоненти на поливните системи, спецификите на поливане на видовете култури, както и доста особеностите при агробизнеса. Да не говорим, че редовно се следят развитието на бранша и иновациите, и се предлагат на фермерите модерни решения и продукти.

Проектанти идват на място

на нивата или в градината и двора, за да направят сами скица на терена и да получат необходимата информация за пълен проект на всяка поливна система.

Макар някои земеделци да имат самочувствието да изграждат поливните си системи сами, важно е да знаят, че проектът и основните елементи от монтажа е добре да се оставят в ръцете на специалисти. Това важи особено за терени с по-големи площи и разнообразни култури.

Експертите на "Стабил Агро Трейд" ще ви подберат не само правилните маркучи, но също така оптималния поливен режим за съответната култура, защото той се променя в зависимост от нея, фазата на развитие и моментните климатични условия.

Най-масово в България се прилага капковото напояване. То е подходящо за отглеждане както на трайни култури (овошки и лозя), така също в зеленчукопроизводството, при отглеждането на цветя и декоративни растения.

Други техники у нас са повърхностното напояване, дъждуването и подпочвеното поливане.

Но ако лично ви интересува и искате да научите предимствата и недостатъците на всички тях и коя е подходяща за вас, най-добре се свържете с екипа на "Стабил Агро Трейд".