Има и непознати ползи

Споменахме, че застаряващите растения цъфтят по-малко. Лесен трик за предотвратяване на това явление е да подмладявате на всеки 2-3 години. Разделянето на туфата е лесно и се прави пролет или есен.

През зимата се погрижете да осигурите сняг. Обърнете внимание на местата, където снежната покривка се задържа най-дълго. Там е мястото на еделвайса. Ако то не отговаря на останалите изисквания (например, да бъде огрявано от слънцето през целия ден или поне през по-голямата част от деня), ще трябва да изберете друго и да се грижите за снежното одеалце на растението.

Важно е да не се престаравате с водата и грижите! С цветовете можете да създадете сухи шедьоври, които да ви радват през дългите зимни дни.

Освен красив еделвайсът е и полезен. Към лечебните му свойства спадат и антиоксидантно действие, тонизиращ и антибактериален ефект и редица други. Употребата му действа благоприятно на кожата, забавя стареенето и предпазва от слънчеви изгаряния.

Най-лесният начин за прием е комбиниран чай с други билки. В специализираните магазини и билкови аптеки пък се предлага под формата на прах, тинктура или екстракт. Консултацията със специалист преди прием е задължителна.