Англичани и холандци оценяват високо свежестта на плодовата продукция с марка БОРИСА, отбелязва с гордост Иван Иванов, управител на Агротайм, гр. Исперих

Българските череши превзеха лондонските супермаркети Marks & Spencer и Waitrose

Екип на в. "Български фермер"

Българските плодове с марка БОРИСА, която гарантира и високо качество, и партидност и чудесен вкус намират вече признание на европейския пазар. Те се продават в големи водещи търговски вериги не само в България. Черешите от собственото производство на Агротайм, гр. Исперих чрез партньори на фирмата, известни наши и европейски търговци, се изнасят във Великобритания, Холандия и др.

- С гордост можем да заявим, че нашите череши се дистрибутират в някои от най-взискателните английски супермаркети, като Marks & Spencer, Waitrose и др., съобщи Иван Иванов, управител на голямата българска агрокомпания. В усилните дни на черешобера и на други плодове от производствената листа на фирмата, г-н Иванов отдели от оскъдното си време, за да разкаже, че от основаването си през 1992 г. Агротайм ЕООД се развива успешно като един от водещите селскостопански производители в България в три направления - земеделие, свиневъдство и отглеждане и търговия с плодове. С черешите компанията стартира през 2003 г., като засажда около 200 декара масиви при с. Подайва в Североизточна България. До 2015 г. площите нарастват до 400 дка, а през есента на 2016 г. е засадена втора градина до град Исперих. Общата площ на черешовите масиви е около 700 декара

Сортовете са подбрани внимателно с цел осигуряване на възможно най-дълъг период на плододаване. Отглеждат се ранни сортове като Бигаро Бюрла, Роял Ансел, Сабрина, следвани от средносезонни сортове Ванда, Ван, Техлован, Стела, Ред Пасифик, Фриско, София, Райниер, Скеена, Роял Еди и къснозреещи сортове като Кордия, Сам, Силвия, Лапин, Карина, Регина, Суитхарт, Стакато, Фертард. Овощните насаждения са оборудвани с капково напояване, дърветата се култивират с внимание и грижа към всеки детайл и спазване на съвременни овощарски практики. Градините са сертифицирани по Global G.A.P., което е гаранция за безопасно и устойчиво производство, отговорност към околната среда и здравето на работниците. Всичко това повишава доверието на потребителите към произвежданата продукция.

- Освен черешовите насаждения, продължава своя разказ г-н Иванов, през пролетта на 2017 г., в сътрудничество с израелската компания БЕН ДОР засадихме експериментална градина с иновативни сортове кайсии, сливи, праскови, круши и ябълки. През 2016 г. инвестирахме в откриването на изцяло нов комплекс за сортиране, опаковане и съхранение на череши. Сега база БОРИСА е наша гордост и еталон за производствен център с европейски стандарти за качество. Тя е оборудвана с хидрокулер, високотехнологична линия за сортиране и опаковъчни машини. Тя разполага с хладилни складове с капацитет за съхранение на 1000 тона плодове, камера за шоково замразяване и камера с модифицирана атмосфера с цел удължаване срока на съхранение. Базата е сертифицирана по BRC, международно признат и изискуем сертификат, гарантиращ качество и безопасност на хранителните продукти, добави управителят на Агротайм.

Както подчерта още г-н Иванов, в база БОРИСА са въведени процедури за всеки етап от производството. При пристигане от градините черешите минават през хидрокулера, където се охлаждат до 2°C, което гарантира свежестта и качеството на плодовете. След това на високотехнологичната италианска линия Unitec с капацитет 2 тона на час те се сортират и калибрират. Линията разполага със система от оптични камери, които разпознават и отделят плодовете с външни и вътрешни дефекти. Нещо повече, тя сортира качествените плодове по цвят и калибър.

След това те се опаковат в кашони по 5 кг, брандирани с марката БОРИСА. По-малките разфасовки от 200 гр, 500 гр, 1 кг, които се правят в зависимост от изискванията на клиента, се пакетират и етикетират от две опаковъчни машини:

едната е тип флоупак (опаковане на тарелки с фолио, тип "възглавница")

другата е тип трей-сийлър (запечатване на тарелки с "капак" от фолио)

Заготвената продукция се съхранява в хладилните камери и се транспортира със собствен хладилен транспорт до клиента.

През 2018 г. Агротайм инвестира в разширяването на база БОРИСА с допълнителна производствена площ и нова технологична линия за сортиране и опаковане на кайсии, сливи, праскови и нектарини на испанската марка Compac, с капацитет 2,6 тона на час. Линията е оборудвана с уникална система Spectrim за измерване захарно съдържание на плодовете и сортировка по този признак, като също така отделя дефектни и меки плодове и сортира качествените по цвят и калибър, измерва ги и ги разпределя в тарелки по 1 кг или друг зададен грамаж.

- Агротайм успешно реализира своята цел да стане и да се утвърди като категориен доставчик на костилкови плодове, заяви още Иван Иванов. Инвестициите в производствена база и високотехнологичното оборудване обуславят възможността за сортиране и заготовка на количества плодове над собственото производство на компанията. От няколко години фирмата работи с проверени производители от района, като изкупува продукцията им от костилкови плодове (череши, сливи, кайсии).

Въведени са детайлни процедури за изкупуване ,на плодове. Градините се посещават от наши специалисти преди да започне брането, прави се оглед на плодните дръвчета и обща оценка на качеството на плодовете, взимат се проби за качествен анализ. Брането винаги се извършва по предварителен график, в собствен амбалаж, а продукцията се транспортира със собствен (на Агротайм) хладилен транспорт, на кратки интервали от време, за да се гарантира за пазара свежестта на получената продукция. При пристигането на плодовете в базата се преминава процедура по окачествяването им, преди да бъдат приети за сортиране и заготовка. Освен грижата към собствената ни продукция, използваме нашите знания и умения, за да подпомогнем производителите, с които работим. Обсъждаме и даваме насоки за използваните от тях препарати за растителна защита и, за да сме сигурни в качеството на изкупуваните плодове изпращаме мостри за анализи в независима европейска лаборатория за проверка на остатъчните стойности.

Извън сезона на костилковите плодове (май - септември), за да осигурим целогодишна работа в базата и да задържим квалифициран и опитен персонал, Агротайм изкупува, сортира, опакова и търгува с други вносни и български плодове, като ягоди, малини, хинап (от собствено несертифицирано биопроизводство), круши и т.н., приключи своеобразния си фирмен анализ Иван Иванов.

Кайсии от масиви от района напомнят библейските райски градини
Кайсии от масиви от района напомнят библейските райски градини
База БОРИСА предлага на пазара и заготовки от малини
База БОРИСА предлага на пазара и заготовки от малини
Хинап от собственото несертифицирано биопроизводство на компанията в гр. Исперих
Хинап от собственото несертифицирано биопроизводство на компанията в гр. Исперих
В базата на Агротайм се използват само съвременни иновативни машини за заготовка на овощията
В базата на Агротайм се използват само съвременни иновативни машини за заготовка на овощията
Нова технологична линия за сортиране и опаковане на кайсии, сливи, праскови и нектарини с капацитет 2,6 тона на час. Линията е оборудвана с уникална система Spectrim за измерване на захарно съдържание на плодовете
Нова технологична линия за сортиране и опаковане на кайсии, сливи, праскови и нектарини с капацитет 2,6 тона на час. Линията е оборудвана с уникална система Spectrim за измерване на захарно съдържание на плодовете
Премиум машини осигуряват и гарантират високото качество на продукцията, предназначена за пазара
Премиум машини осигуряват и гарантират високото качество на продукцията, предназначена за пазара
Квалифицирани работници извършват нужните операции на линията за сортиране и калибриране на череши
Квалифицирани работници извършват нужните операции на линията за сортиране и калибриране на череши