Сухото време ще е подходящо за жътва

Драгомир Атанасов арометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и относително устойчиво време без валежи. Падналите валежи през предходния период, в полските райони на страната ще обезпечават до известна степен нуждата от вода на земеделските култури.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При пролетните култури, в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите, ще протичат различни фази - листообразуване, формиране на съцветия и цъфтеж при слънчогледовите посеви и изметляване при царевицата.

През първата половина на следващия период се прогнозират високи максимални температури и горещо време, което ще оптимизира условията за провеждане на жътвата на зимните житни култури.

Високите температури ще повишат изискванията на пролетните и зеленчукови култури към вода.

През периода ще се извършва прибиране на плодовата и зеленчукова продукция (вишни, кайсии, късни череши, краставици, тиквички). В зависимост от условията и продължителността на съхранение на продукцията от пшеница и ечемик, прибраното зърно трябва да бъде с влажност 11-12 %. Предвидените складови помещения трябва да бъдат обеззаразени и с добра проветривост.

Предвид високите температури растително-защитните дейности трябва да бъдат извършвани в часовете до обяд или привечер, когато температурата на въздуха не надвишава 25 градуса.