По официална статистика за 3 години у нас площите с културата са нарастнали над 10 пъти

Това вече започва да притеснява производителите за евентуален спад на цената и намиране на пазари.

През последната година лавандулата вече заема над 170 хиляди декара в България, по данни на МЗХГ, а в Добруджа е над 72 000 декара.

От община Генерал Тошево, където наскоро се проведе за шести път националният фестивал на лавандулата, заявиха пред в."Български фермер", че се гордеят, че градът им става нещо като столица на тази култура, че имат 11 дестилерии в общината, където се изграждат и 4 нови, и че имат и производител на техника за прибиране на културата. Но, производителите започват да се притесняват за бъдещето си.

Според Слави Кралев, директор на дирекция "Растениевъдство" в аграрното министерство, е редно при тази производствена инвазия, преди да правят насаждения, фермерите да си отговорят първо на въпроса за пазара.

Изграждането на клъстер би могло да е добра стъпка в помощ на производителите и преработвателите, които с големи партиди с равно качество ще могат да контактуват директно с международните пазари, смята Ивелин Желязков от Научно-изследователския център за етерични масла.