Независимо от голямата маса на машините развитието на гумите избягва вредното уплътняване на почвата

Ивона Величкова

Развитието на земеделието изисква и непрекъснато налага да се увеличава производителността на машините, които работят на полето. Това търсят и фермерите.

А усъвършенстващото се световно и европейско законодателство и все по новите изисквания за опазването на околната среда се стремят непрекъснато да налагат ограничения, с цел опазване на почвите.

Производителите на земеделска техника са принудени непрекъснато да търсят и намират пресечната точка на този конфликт.

Те казват, че въпреки това, в обозримото бъдеще тенденцията към по-големи и по-мощни машини не се очертава да намалее.

Мобилните машини стават все по-сложни поради комбинацията от доста работни стъпки.

Прогнозата на световните гиганти-производители сочи, че делът на самоходните машини ще нараства още повече.

Те се разработват и за онези дейности, които засега все още се извършват от трактори и инвентар. Но напредва и разработването на нови сензори за управление на допълнителни функции.

Като изход, който да реши пробле с все по-голямата маса на техниката, производителите на гуми се стараят да ги правят такива, че да елиминират до голяма степен силното уплътняване на почвите.

Започва да се наблюдава тенденцията за по-широка поява на самоходна техника.

Става дума за различни машини като пръскачки и такива с по-малки механизми. Това се забелязва и на големите селскостопански изложения за техника, където самоходните машини заемат все повече място.

И на родното БАТА АГРО още от миналогодишното издание се наблюдава засилен акцент към такава техника, а тенденцията продължи да се затвърждава и тази година.

Според инженерите в бъдеще непрекъснато променящата се хидростатична трансмисия с електрическо управление ще доведе до по-нататъшно увеличаване на производителността на селскостопанските трактори и ще опрости работата им.

Трансмисиите с електрическо разделяне на енергията ще придобият значение като алтернатива на хидростатичните трансмисии. Автоматичният контрол, особено чрез прецизни системи за глобално позициониране (GPS), ще позволи извършването на нови работни процедури - като например това работното натоварване на водача да бъде допълнително намалено, а производителността да се увеличи, вследствие на по-високата скорост на шофиране и удълженото работно време и в полумрак и нощем.

Само след решаването на всички въпроси, свързани с безопасността, ще бъдат пуснати и автономни безпилотни превозни средства. На първо място се очаква използването им да бъде ограничено до обработки на почвата.

Селскостопанската общност на бъдещето ще иска да изпълнява работата си по възможно най-ефикасния и ефективен начин. Затова производителите непрекъснато работят по усъвършенстването на технологиите на самоходните машини.