Първи сме Европа по машинно обиране на плода, казва председателят на асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков

Диана Ванчева, Ивона Величкова

Благодарение на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните култури, със съдействието на пловдивска фирма, внесените в страната ни комбайни за малини вече са станали 14 на брой.

Машините решават генерално проблема с обирането на реколтата, заяви председателят на браншовата асоциация Божидар Петков пред в.“Български фермер”.

Така по машинното прибиране на продукцията България е излязла вече на първо място в Европа и е изпреварила доскоро водещите тази класация Полша и Сърбия.

Американските комбайни се оказаха най-подходящи и пригодни за българските условия, обяснява Петков.

По оценка на негови колеги от бранша машините са високотехнологични и спестяват много време и труд. Какво сочат цифрите?

Един комбайн замества 35-50 берачи които в последните години все по-трудно се намират. Освен това от асоциацията са пресметнали, че един комбайн може да се изплати и за един сезон, което е уникален резултат за възвръщане на инвестиция при земеделската техника.

Когато се направят калкулациите в края на сезона, те показвали, че себестойността на машинното бране излиза по 33 стотинки на килограм. Докато фермерите плащат за ръчното обиране на плода 1-1,20 лева на килограм.

Първият внесен малинокомбайн е продаден в началото на 2017 година, а днес са вече четиринадесет. Това показва силния интерес на производителите

Проведени са производствени експерименти на големи площи с всички сортове малини, отглеждани в България и се доказват плюсовете на машините, казаха от асоциацията.

Малинокомбайните от марката Littau Harvester, доказана в световен мащаб с машините си за събиране на продукцията.

Компанията постоянно се развива и прави подобрения в своята техника, съобразявайки се с мненията на земеделските производители. С всеки следващ модел се намалява времето на престой и се увеличава нейната производителност, а плодовете се прибират без наранявания.

Малинокомбайните са самоходни.

Те биват два вида

Първите са надредови, т.нар Over-The-Row, защото водачът и останалите работници се намират отгоре на машината, и вторите Side-Row - при тях водачът и останалите работници се намират отстрани на машината. Съществуват и прикачни малинокомбайни.

Надредовият комбайн работи, като разтърсва малиновите храсти така, че само зрелият плод пада и се улавя в множество подложни плоскости и транспортна линия, която изпраща плодовете направо в касетки, след като преди това са били почистени от листа и други остатъци с помощта на мощни въздушни вентилатори.

Относно поддръжката на комбайните Littau Harvester, фермери заявиха, че фирмата, от която са ги купили у нас има добър сервиз и е в състояние в рамките на 6-8 часа да достави резервни части и технически екип до всяка една точка на България, за да отстрани възникнали проблеми.

Тази година на 10 и 11 юли в град Лозница отново ще се проведе фестивал на малината. Посетителите ще имат възможността да видят в действие малинокомбайните и малогабаритна техника за отглеждане на този вид култури.

Littau Harvester прави подобренията в своите машини, съобразявайки се с мненията и отзивите на земеделските производители
Littau Harvester прави подобренията в своите машини, съобразявайки се с мненията и отзивите на земеделските производители
При надредовите малинокомбайни, т.нар. Over-The-Row, водачът и останалите работници се намират отгоре на машината
При надредовите малинокомбайни, т.нар. Over-The-Row, водачът и останалите работници се намират отгоре на машината