Сезонът на изобилието започна, особено що се отнася до полезните диви растения. Кога, ако не сега да си наберете цветове от липа, бъз, лайка и какво ли още не?! Не забравяйте, че брането на диви растения в природни резервати е забранено, че има застрашени от изчезване видове и такива, които са защитени от закона.

Ако ще ходите на излет с нагласата да си наберете малко билки, първо се информирайте за изброените условия. От друга страна, ако искате находището, което посещавате от години, да се развие и догодина, не бива да берете повече от 1/3 от него.

И така, отивате на излет и се прибирате с полезни съкровища. В крайна сметка обаче, се получава, че нямате време и място да ги изсушите наведнъж. Изхвърлянето на излишните билки е недопустимо, както и това да ги оставите да се развалят. Ето решението - бавният(на въздух), бързият и маломерният метод за сушене.

Бавен, но издържал изпитанията на времето

Измийте стръковете преди да ги сушите

Сигурни сме, че този метод е добре известен, но все пак ще го опишем за начинаещите. А може и запознатите да си откраднат някоя идея.

Най-лесният начин за сушене на растителни части е да се подредят на тънък пласт върху вестник или друга хартия. Преди това обаче е задължително стръкчетата да се измият добре със студена вода, за да се изчистят от прах, пясък, бръмбарчета и други подобни. Подготвените по този начин и изцедени билки се строяват на проветриво място, където слънцето не огрява. Хартията се сменя периодично, за да може да поема влагата от растителните тъкани.

Професионалистите или хората, които често сушат билки използват дървени рамки със ситна мрежа, вместо хартия.

Препоръчва се, когато се прилага този метод, да се суши само употребяемата част от растението. Тоест, ако е лайка, да вземем само цветчетата, ако е мента - само листата и т.н.

На снопчета е още по-лесно

Освен това са и красиви

По същия начин, като описания горе, без много голяма обработка или друга намеса, билките могат да бъдат изсушени на снопчета. За целта стръкчетата се завръзват в основата и се закачат на проветриво място. Не бива да бъдат излагани на директните слънчеви лъчи, както и да са прекалено сбити.

Изсушените ароматни букетчета се прибират в хартиен плик и се съхраняват така на хладно място, където няма влага. Вариант е да се приберат и в платнени торбички (например от органза). Така хем ще са красиви, хем ще ароматизират помещението и дори гардероба.

В това отношение могат да проявят дори репелентни свойства срещу молци, дървеници и други. (На снимката е показана отлична идея за употреба на стария простор за дрехи, който стой в мазето и само хваща прах).

Внимавайте, защото при сушенето на цели стръкове има много голяма вероятност от загниване или плесенясване. Неприятностите не са изключени и при горния метод.

Важно е да берете билки след вдигането на росата и да ги изсушите добре преди да ги приберете. Имайте предвид, че сушенето на отделни растителни части става много по-бързо от това на целите стръкове.

Набързо във фурната

Внимавайте с температурата

Сушенето на билки във фурната е много по-бърз начин, но има голяма опасност да ги изгорите. Преди да се пристъпи към действие, добре е да се почистят листата или цветовете от стъблата.

Растителните части се нареждат върху хартия за печене или фолио в тавички, а фурната се настройва на най-ниските възможни градуси или не повече от 50-60. Ако няма такава възможност, достатъчно е тя да се затопли и да се изключи, а след това да се поставят билките за сушене.

Вратичката се оставя леко отворена. Това ще позволи на отделената влага да избяга бързо.

Ако сушите билки по този начин, следете внимателно процеса. През интервал от 20-30 минути ги обръщайте. До час би трябвало да са готови. Това е най-добрият вариант за бързо домашно сушене на по-сочни билки. Но, пак подчертаваме, има много голяма опасност да ги изгорите.

До няколко минути в микровълновата

Става по-бързо от всеки друг метод

Билките се подготвят, както вече беше описано. Подреждат се върху хартия за печене и се покриват с още един пласт от нея. Микровълновата се пуска за 1 минута. Ако се разнесе аромат от растителните части, се спира веднага.

Процедурата се повтаря до пълно изсушаване. Тогава листенцата се чупят лесно между пръстите с хрущене.

Този метод отнема от една до няколко минути в зависимост от растението и оводнеността на тъканите. Недостатък е, че не могат да се сушат големи количества.

Как се съхраняват сухите билета?

Независимо кой метод на сушене ще изберете, е много важно и как ще съхранявате билките и подправките, за да запазят максимално дълго аромата и полезните си свойства.

Препоръчваме да стриете добре “лековития чипс”, като отстранявате всички твърди частици и по-големи стъбълца. А може и просто да ги приберете цели. Съхранението в малки съдчета с херметическо затваряне е най-подходящо, а мястото трябва да бъде хладно и тъмно. Можете да използвате лековитите съкровища в продължение на 6 до 12 месеца в зависимост от самото растение и начина на съхранение.

Изсушените билки и подправки имат по-силен аромат от свежите. Освен това могат да се добавят към ястията преди края на готвенето, докато при свежите не е така.

Топлинната обработка влошава качествата на свежите билки, затова е най-добре да се добавят, когато ястието застине.

Замразяване по-добре ли е?

Растения като босилек, див лук, кантарион, магданоз и естрагон запазват много по-добре качествата си, ако бъдат замразени, а не изсушени. Това обаче е въпрос на личен избор и възможности за съхранение.

Можете да съхраните ценните растения по два начина във фризера, но задължително трябва да бъдат нарязани и готови за употреба.

Първият е просто да ги поставите в пликчета или малки кутиики, които предварително сте надписали. Вторият е да разпределите количеството нарязани билки във формички за лед и да ги залеете със зехтин, разтопено краве масло или просто вода.

Замразените кубчета можете да оставите във формичките или да преместите в пликове, за да не се смесват ароматите на различните растения.