“Различните” цветя

15 юни 2019
Цветя
39609
1 2 3 4 5 6 7 8
 

За разнообразие и ефект

Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период, в който му се иска разнообразие.

“Различното” цвете ще внесе нов живот в градината или на балкона, но обикновено, когато търсим необикновени листа, се изчерпваме бързо.

Най-често срещаните са хости, аукуби, берберис, евонимус, хутиния. Все растения с многогодишен характер, които също омръзват. Едногодишните, които сме ви показвали - копривка, плектрантус, градинската бегония, вършат работа, но искате още.

Ето няколко предложения от нас, с които успешно ще внесете необходимото разнообразие и ще получите повече от максимален ефект.

Една красавица, облечена в сребро

Идеална е за балкони и каскади

Несъмнено сивият цвят на листата не е много традиционен. Затова първото растение, което ще ви покажем, е една красавица, облечена в сребърни одежди - дихондрата.

Растението е с почвопокривен или каскаден ефект. Листата могат да бъдат обагрени в сребърно, златно или изумрудено зелено (истинско съкровище), а цветовете са дребнички, поради което не будят интерес.

Дихондрата достига едва 5-10 см височина, но се разпростира доста добре встрани. Засадена в почвата, тя бързо ще се превърне в своеобразен килим. Има способността да се вкоренява на всеки листен възел, но не е опасна или инвазивна. В саксия на балкона пък ще се превърне в истинска завеса от сребърни листа.

За да я отглеждате успешно, е достатъчно да осигурите хубава почва или торфена смес. Изложението не е от голямо значение. Все пак най-пищни стават растенията, които сутрин се огряват от слънцето, а в следобедните часове си отдъхват на сянка.

Грижите се изчерпват с редовно и обилно поливане. Препоръчва се между поливките да се изчаква леко засушаване. През периода на активен растеж се подхранва няколко пъти. За да се сгъсти повече растението, е добре връхчетата да се прищипват от време на време.

Тропически привкус? Няма проблем!

Кордилинето се отглежда супер лесно

Ако искате да внесете елемент на екзотика в двора или на балкона си, най-подходящото растение е кордилинето. Мечовидни листа с нестандартна окраска и осанка на палмите от филмите. И ако това не е находка!

Кордилинето се отглежда лесно. Изглежда еднакво добре в градината или в контейнер, а се разбира чудесно и със съседи.

Листата могат да бъдат в най-разнообразни багри и комбинации от зелено, бяло, червено, карминено, пурпурно и т.н. В процеса на растеж долните листа губят декоративните си качества и отмират постепенно. Не очаквайте цветове.

Подберете слънчево място или със съвсем леко засенчване. Осигурете хранителна почва, добър дренаж, еднократно подхранване и редовно поливане.

Естествено, когато говорим за нестандартни растения, има и уловки. Кордилинето не е много подходящо за нашите ширини. В края на есента и началото на зимата ще се наложи да го приберете. C. Australis е най-студоустойчивият представител, но издържа само до -5°С. 

Издръжлива лизимахия

Има и прекрасни жълти цветове

Лизимахията е растение, с което не сме свикнали все още. Интересното е, че тя си расте незабелязано в някои части на страната. Причината за това най-вероятно е, че листата са дребни и доста често са скрити под по-високи треви.

Извадена от убежището си, лизимахията е прекрасно и лесно за отглеждане растение. В търговската мрежа са достъпни предимно 2 вида, а цената им е символична.

L. nummularia препочита сенчести места

Листата ѝ приличат на монетки, обагрени в светло зелени и жълтеникави тонове.

Стъблата ѝ достигат над 30 см дължина. Те са тънички и се стелят или падат свободно като наниз, в зависимост от това къде е засадено растението. Тази лизимахия е чудесно допълнение в комбинирани контейнери, както и перфектното почвопокривно растение за сенчестите кътчета в двора. От май до август цъфти с жълти цветове. Няма данни за нападения от болести и неприятели.

“Среднощно слънце” оправдава името си

Листата на лизимахията "Мidnight sun” са шоколадово кафяви до пурпурни в зависимост от огряването. А цветовете ѝ греят като истински нощни слънца на фона на тъмната листна маса.

Тази разновидност е култивирана, но се отглежда също толкова лесно. Достатъчно е да осигурите богата на хранителни вещества почва и редовно да поливате.

Изложението тук не е от голямо значение, защото тази лизимахия е значително по-толерантна.

Листата и цветовете ѝ са едри. Растението достига до десетина сантиметра височина и се разпростира встрани.

Идеално се вписва в миксирани лехи и контейнери. Не притежава отрицателни качества. Стига да се харесате, ще останете доволни.

Не! Не е дошла есента

Хеухера или хойхера не е от голямо значение за самото растение. Наричайте го както си искате. Факт е, че в последните години се появиха много нови разновидности- от пурпурните и прости зелени листа до такива с контрастно жилкуване и нестандарни багри.

С хеухерата работят предимно американски селекционери. Не само листата са интересни, но и изключително нежните цветове, които се появяват през лятото.

Растенията са непретенциозни. Предпочитат шарена сянка и хранителна почва. Що се отнася до поливането, важно е да хванете “златната среда”, защото и двете крайности (прекалено сухо/прекалено мокро) тормозят хеухерата. За подхранването се отнася същото.

Многогодишният характер позволява да отглеждате хеухера, където пожелаете. В градината тя ще разведри предните редици на лехата. А ще се чувства добре и в контейнер, независимо дали ще бъде комбиниран, или не. 

Едногодишен жив плет за проба

Кохията може да се реже и оформя

Ако искате жив плет, но се колебаете дали да бъде от широколистни, или от иглолистни растения, ние ще помогнем с една идея. Растението, с което можете да “оттренирате” живата структура, се нарича кохия или едногодишен кипарис.

Та, кохията е различна не само заради оцветяването на листата, но и заради тяхната форма. Безбройните иглички могат да достигнат височина над метър, ако ги оставите.

Растението дава възможност за резитби и оформяне. За жив плет например ще са ви необходими 4-5 растения в един метър. А можете да си оформите и сфери, пирамиди, животни и каквото още се сетите с нея.

За да се чувства добре кохията, е важно да осигурите плодородна почва и редовно, но умерено поливане. По време на растежа е важно да няма конкуренти като плевели или други декоративни растения, защото я подтискат. Това предизвиква преждевременно изцъфтяване и деформира храстчето. Засадете кохията самостоятелно на някое слънчево място и я наблюдавайте. Особено през есента ще бъдете приятно изненадани.

Още от Цветя
0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

0

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

0

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

0

Как и защо да си я създадем? Не, няма да говорим за календари, да съобразяваме засаждането и засяването на растенията с фазите на луната, нито пък очакваме да чуем воя на вълците. Напротив

Последни новини
0

Животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения

0

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

0

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

0

Какво да правя, тревожи се читателят ни Васил Тодоров от Мездра Това състояние - подуване на търбуха при обилна пролетна паша често се среща. Грешката е изцяло на стопанина

0

Сдружение "Василица" събира дрехи и обувки за деца между 10-15 г., които живеят в бедни семейства около Каварна. Сдружението повече от 10 години работи в сферата на неформалното образование и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Маските на закрито остават задължителни задълго, всички останали мерки падат до средата на следващия месец От 1 юни да отпадне напълно 14-дневната карантина за влизащите в България хора, които не са болни. Това предложение до правителството обсъжда Националният оперативен щаб. До средата на юни се очаква да паднат и почти всички мерки

Кебапчийница в Солун сложи светофар за клиенти От 1 юни Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт. Предложението трябва да бъде гласувано в парламента в петък, като правителството очаква подкрепа и от опозицията, предаде БНР. До 31 октомври 2020 г. ДДС се намалява от 24 на 13% за безалкохолните напитки, кафето, чая

Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, се казва в публикация на сп. "Сел". "Ханаанците, въпреки че са живели в различни градове-държави