“Различните” цветя

15 юни 2019
Цветя
27954
1 2 3 4 5 6 7 8
 

За разнообразие и ефект

Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период, в който му се иска разнообразие.

“Различното” цвете ще внесе нов живот в градината или на балкона, но обикновено, когато търсим необикновени листа, се изчерпваме бързо.

Най-често срещаните са хости, аукуби, берберис, евонимус, хутиния. Все растения с многогодишен характер, които също омръзват. Едногодишните, които сме ви показвали - копривка, плектрантус, градинската бегония, вършат работа, но искате още.

Ето няколко предложения от нас, с които успешно ще внесете необходимото разнообразие и ще получите повече от максимален ефект.

Една красавица, облечена в сребро

Идеална е за балкони и каскади

Несъмнено сивият цвят на листата не е много традиционен. Затова първото растение, което ще ви покажем, е една красавица, облечена в сребърни одежди - дихондрата.

Растението е с почвопокривен или каскаден ефект. Листата могат да бъдат обагрени в сребърно, златно или изумрудено зелено (истинско съкровище), а цветовете са дребнички, поради което не будят интерес.

Дихондрата достига едва 5-10 см височина, но се разпростира доста добре встрани. Засадена в почвата, тя бързо ще се превърне в своеобразен килим. Има способността да се вкоренява на всеки листен възел, но не е опасна или инвазивна. В саксия на балкона пък ще се превърне в истинска завеса от сребърни листа.

За да я отглеждате успешно, е достатъчно да осигурите хубава почва или торфена смес. Изложението не е от голямо значение. Все пак най-пищни стават растенията, които сутрин се огряват от слънцето, а в следобедните часове си отдъхват на сянка.

Грижите се изчерпват с редовно и обилно поливане. Препоръчва се между поливките да се изчаква леко засушаване. През периода на активен растеж се подхранва няколко пъти. За да се сгъсти повече растението, е добре връхчетата да се прищипват от време на време.

Тропически привкус? Няма проблем!

Кордилинето се отглежда супер лесно

Ако искате да внесете елемент на екзотика в двора или на балкона си, най-подходящото растение е кордилинето. Мечовидни листа с нестандартна окраска и осанка на палмите от филмите. И ако това не е находка!

Кордилинето се отглежда лесно. Изглежда еднакво добре в градината или в контейнер, а се разбира чудесно и със съседи.

Листата могат да бъдат в най-разнообразни багри и комбинации от зелено, бяло, червено, карминено, пурпурно и т.н. В процеса на растеж долните листа губят декоративните си качества и отмират постепенно. Не очаквайте цветове.

Подберете слънчево място или със съвсем леко засенчване. Осигурете хранителна почва, добър дренаж, еднократно подхранване и редовно поливане.

Естествено, когато говорим за нестандартни растения, има и уловки. Кордилинето не е много подходящо за нашите ширини. В края на есента и началото на зимата ще се наложи да го приберете. C. Australis е най-студоустойчивият представител, но издържа само до -5°С. 

Издръжлива лизимахия

Има и прекрасни жълти цветове

Лизимахията е растение, с което не сме свикнали все още. Интересното е, че тя си расте незабелязано в някои части на страната. Причината за това най-вероятно е, че листата са дребни и доста често са скрити под по-високи треви.

Извадена от убежището си, лизимахията е прекрасно и лесно за отглеждане растение. В търговската мрежа са достъпни предимно 2 вида, а цената им е символична.

L. nummularia препочита сенчести места

Листата ѝ приличат на монетки, обагрени в светло зелени и жълтеникави тонове.

Стъблата ѝ достигат над 30 см дължина. Те са тънички и се стелят или падат свободно като наниз, в зависимост от това къде е засадено растението. Тази лизимахия е чудесно допълнение в комбинирани контейнери, както и перфектното почвопокривно растение за сенчестите кътчета в двора. От май до август цъфти с жълти цветове. Няма данни за нападения от болести и неприятели.

“Среднощно слънце” оправдава името си

Листата на лизимахията "Мidnight sun” са шоколадово кафяви до пурпурни в зависимост от огряването. А цветовете ѝ греят като истински нощни слънца на фона на тъмната листна маса.

Тази разновидност е култивирана, но се отглежда също толкова лесно. Достатъчно е да осигурите богата на хранителни вещества почва и редовно да поливате.

Изложението тук не е от голямо значение, защото тази лизимахия е значително по-толерантна.

Листата и цветовете ѝ са едри. Растението достига до десетина сантиметра височина и се разпростира встрани.

Идеално се вписва в миксирани лехи и контейнери. Не притежава отрицателни качества. Стига да се харесате, ще останете доволни.

Не! Не е дошла есента

Хеухера или хойхера не е от голямо значение за самото растение. Наричайте го както си искате. Факт е, че в последните години се появиха много нови разновидности- от пурпурните и прости зелени листа до такива с контрастно жилкуване и нестандарни багри.

С хеухерата работят предимно американски селекционери. Не само листата са интересни, но и изключително нежните цветове, които се появяват през лятото.

Растенията са непретенциозни. Предпочитат шарена сянка и хранителна почва. Що се отнася до поливането, важно е да хванете “златната среда”, защото и двете крайности (прекалено сухо/прекалено мокро) тормозят хеухерата. За подхранването се отнася същото.

Многогодишният характер позволява да отглеждате хеухера, където пожелаете. В градината тя ще разведри предните редици на лехата. А ще се чувства добре и в контейнер, независимо дали ще бъде комбиниран, или не. 

Едногодишен жив плет за проба

Кохията може да се реже и оформя

Ако искате жив плет, но се колебаете дали да бъде от широколистни, или от иглолистни растения, ние ще помогнем с една идея. Растението, с което можете да “оттренирате” живата структура, се нарича кохия или едногодишен кипарис.

Та, кохията е различна не само заради оцветяването на листата, но и заради тяхната форма. Безбройните иглички могат да достигнат височина над метър, ако ги оставите.

Растението дава възможност за резитби и оформяне. За жив плет например ще са ви необходими 4-5 растения в един метър. А можете да си оформите и сфери, пирамиди, животни и каквото още се сетите с нея.

За да се чувства добре кохията, е важно да осигурите плодородна почва и редовно, но умерено поливане. По време на растежа е важно да няма конкуренти като плевели или други декоративни растения, защото я подтискат. Това предизвиква преждевременно изцъфтяване и деформира храстчето. Засадете кохията самостоятелно на някое слънчево място и я наблюдавайте. Особено през есента ще бъдете приятно изненадани.

Още от Цветя
0

Пазете децата! Есента е тук, а заедно с нея всеки двор се превръща в консервена фабрика. Дори децата са завладяни от обирането и приготовленията на зимнината

0

Пасват във всяка градина Да, орнаментните треви са уникални растения с нестандартно ефектен външен вид и лесна поддръжка. Те наистина пасват във всяка градина, независимо от стила на двора

0

Дивото злато помага на бъбреците Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл. Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки

0

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

0

През този месец всички ще говорят за едроцветните теменужки, които се засаждат сега и ще красят градината и балкона, докато падне сняг тази година и докато петунията не ги измести през следващата

Последни новини
0

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната.

0

В никакъв случай не бива да се оставя в гнездото манов или гроздов мед. Защото той съдържа много несмилаеми вещества и голям процент минерални соли, поради което причинява диария и смърт на пчелите

0

За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта след като се съберат, се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една

0

Все още не е ясно кога ще бъдат открит груповият лов на дива свиня. Това стана ясно от отговор на министерството на земеделието на въпроси на "24 часа".

0

Египетското правителство пусна мегапроект за отглеждане на 1,5 милиона тона парникови продукти годишно. По проекта ще бъдат изградени 10 хиляди оранжерии в страната, отглеждащи зеленчуци и плодове

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След края на многобоя в индивидуалната надпревара на световното първенство в Баку вече е ясно, че и двете ни представителки Катрин Тасева и Боряна Калейн си извоюваха квоти за олимпиадата в Токио през 2020 година. Боряна бе сред най-силните в поток "А", като за малко се размина с почетната стълбичка.

Външно: няма засегнати българи от пороите в Северна Гърция Поройни дъждове предизвикаха големи наводнения в Солун. Десетки къщи са наводнени, шофьори бяха блокирани в наводнените улици. Пожарната служба е получила над 150 повиквания, изпомпана е водата от 17 къщи, пише в. “Катимерини”. По време на бурята в нощта срещу петък пожарникари евакуираха

18-годишен български студент е починал в Германия след наръгване с нож, съобщи merkur.de. Германската полиция издирва неизвестния извършител на убийството. Студентът е бил намерен на улица в германския град Карлскрон вчера и е починал в болницата, съобщава полицията. Младежът е живеел със семейството си в градчето