Маслеността на кравето мляко, което доите, основно и пряко зависи от породата на кравата:

Джерсей дават мляко с най-висока масленост - рекордът е 14%, а средните стойности - 5,85 %;

Червена датска - масленост 4,20%;

Холщайн - 3,96%;

Монбелиард - 3,89%;

Симентал - 3,90%

като това са средните стойности на масленост в суровото мляко.

Процентът масленост в кравето мляко се колебае в зависимост от:

най-висок млеконадой - през първия месец от лактацията, понижен - на втория и третия месец, отново повишен - на четвъртия месец;

здравословното състояние на кравата - по-рядко е млякото на болните крави;

наследствеността;

денонощни колебания на маслеността (най-маслено е обедното мляко, вечерното е с по-висока масленост от сутрешното);

сезонни колебания на маслеността заради повишаване на температурите (по-висока е през зимата, отколкото през лятото);

време на отелването (млякото на отелилите се в топлите сезони крави е с по-висока масленост);

възрастта на кравата: максимална е маслеността на 6-годишните крави - 9 ккал на 1 г;

полаганите грижи, движението и качеството на хранене на кравата.