Кметът на малко френско село излиза с инициативата кукуригането на петлите и мученето на кравите да влязат в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщава Franceinfo.

Бруно Дионис дьо Сежур - кмет на с. Гаяк, в което живеят постоянно 400 души, се уморил от постоянните оплаквания на летовници от града от кукуригането на петлите, мученето на кравите, блеенето на овцете и дори от звъна на селската черква.

Ето защо според него тези звуци трябва да влязат в националното културно наследство на Франция.

Последната капка, която преляла чашата на кметското търпение, станало внесената в съда жалба срещу 4-годишния петел Морис, който според ищците - негови съседи, които летуват в селото, кукуригал прекалено силно рано сутрин - в. 6.30 часа.

В отговор на това кметът публикувал открито писмо към жителите с градски произход, в което им напомнял в саркастична форма, че "яйцата не растат на дърветата".

След няколко дни кметът получил над 150 подкрепящи го писма от цяла Франция, включително и от член на Националната асамблея на Париж - Долната палата на френския Парламент. Сега той ще помогне на кмета с обръщение към френското Министерство на културата да бъдат внесени тези звуци в културното наследство на страната.