Прогнозата за световните запаси на зърно през новия сезон може да бъде намалена с 26 млн. тона (3%) до най-ниската стойност през последните четири години - 830 млн. Тона.

Това се съобщава в обобщението за предлагането и търсенето на зърно на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО).

Тази цифра е с около 18 млн.тона (2%) по-ниска от прогнозата на ФАО за май. Такава значителна ревизия, в сравнение с прогнозата от миналия месец, е свързана главно с царевицата, докато прогнозите за запасите от пшеница са леко повишени.

"Очакваното намаление на запасите може да доведе до намаляване на глобалния показател за съотношението на запасите от зърно към тяхното потребление до цифра малко под 30%, което все още показва относително добри обеми на доставка", се посочва в доклада.

В световен мащаб динамиката на промените в запасите от фуражно зърно показва тяхното намаляване през 2019/20 МГ за втора поредна година (с 9%) до 369 млн. тона - най-ниското ниво от 2014/15 МГ.

Запасите от пшеница, за разлика от тях, могат да нараснат с 4,6% в сравнение с миналата година, достигайки почти рекордно ниво от 281 млн. тона.

Повишението на запасите, в сравнение с майската прогноза с 1%, отразява корекцията за ЕС и САЩ, която припокрива преразглеждането на прогнозите за спад в Австралия и Русия.

Припомняме, че според предварителните оценки, през 2019 г. се очаква производството на царевица в САЩ да достигне 330 млн. тона, което е с 10% по-малко от миналата година.