Затова и дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост. За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: смлени зърнени храни; трици и сварени картофи.

Със смесването на фуражите се постига увеличаване на захарното (въглехидратното) им съдържание в рамките на 1 до 5 на сто, с което се гарантира нормално протичане на ферментацията на сместа.

Дрождирането се извършва в съдове и в помещения при оптимална температура 25 градуса (дървени каци, чебури, съдове с двойни стени и пр.). При малки количества - може и в кофи. Една обемна част от фуража се залива с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса. В нея предварително се добавя 0,0-1 на сто хлябна мая. Сместа се разбърква много добре, завива се и се оставя да ферментира в продължение на 5-6 часа

След ферментацията тя придобива шуплеста структура, сладникаво-кисел вкус и приятна миризма.

На кокошките може да давате до 30 г, а на гъските 50 г дрождиран фураж
На кокошките може да давате до 30 г, а на гъските 50 г дрождиран фураж