пита ни Ясен Димитров от Горна баня

Обикновено жив плет от различни видове туи (Туя Западна - Смарагд, Източна Туя, Туя Западна Колоновидна, Туя Западна Стоуик ) се сади в един ред, на разстояние между 50 и 80 см корен от корен.

В някои случаи, когато има нужда от по-гъст плет, за по-кратко време се прибягва и до двуредово засаждане, като двата реда са разположени на зиг-заг. В такъв случай най-подходящо е да се остави разстояние от 50 см между двата реда и 100-120 см между отделните растения.

Стъпка по стъпка

Стъпка 1. Използвайте права лопата, за да изкопаете ров, с дълбочина 1 лопата и ширина 2 лопати, в зависимост от нужната ширина на засаждане на живия плет, който смятате да посадите. Изкопаната пръст струпайте на едната страна на рова, като внимателно отстраните плевели или корени.

Стъпка 2. Използвайки вила или обикновена лопата, насипете известно количество добре угнил оборски тор или компост на дъното на рова, който вече изкопахте. След това насипете обратно земята, която извадихте от рова, при предишната операция, като внимателно разбиете всички по-едри буци и се опитате да я размесите с насипания тор/компост.

Стъпка 3. След като извадите растението за засаждане от контейнера, без да се притеснявате, разрешете и разчоплете настрани оплетените около дъното на саксията млади корени на растението. За целта може да използвате и лозарска ножица, ако не ви е удобно да го направите с ръце. Тази операция е много важна и се прави с цел да се стимулира бързият растеж на кореновата система на растението след засаждане. Ако оставите корените без да ги разчепкате, рискувате да измъчите растението. След това разположете балите до местата, на които трябва да бъдат засадени.

Стъпка 4. След като изкопаете дупка с размери малко по-големи от тези на балата с корените на растението, внимателно го поставете вътре, като много внимавате да не го разполагате по-ниско или по-високо, отколкото е било нивото на земната повърхност и в контейнера. Това е особено важно за иглолистните растения!

След това засипете с достатъчно пръст пролуките встрани от балата и трамбовайте леко около корена с пета или по друг начин. След като засадите всички растения от живия плет, полейте обилно около корена на всяко едно от тях.

ВНИМАНИЕ:

Туите в контейнери могат да се засаждат през цялата година. Тези с бала пръст от земята е по-добре да се пресаждат през пролетта или есента. Тези сезони са най-подходящи и нетравмиращи за садене на всички растения.