Красивата картина на един китен и поддържан с любов двор се нуждае и от красива рамка. Такава рамка може да бъде живият плет.

Той може да се направи от най-различни растения - широколистни или иглолистни.

Най-лесно и най-често срещано обаче е засаждането на така нареченото Птиче грозде, или Лигуструм (Ligustrum ovalifolium ).

Всеки, дори да няма никакво понятие от градинарство, може да отгледа разкошен и гъст жив плет, ако се придържа към няколко прости и лесни за изпълнение правила.

В градинските центрове растенията /вземаме за пример Птичето грозде/ се предлагат в контейнери или на гол корен.

Ако растенията са в контейнери /пластмасови саксийки или полиетиленови торбички/, те могат да се засаждат по всяко време на годината.

Ако обаче са на гол корен, което излиза значително по-евтино, те се садят рано напролет, преди да е настъпила вегетацията.

Растенията се засаждат двуредно в триъгълна схема по 5-10 на линеен метър. Първо се изкопава траншея, дълбока около 20-25 см и широка около 35-40 см.

Те се нареждат в нея и се заравят, като почвата около корените се отъпква грижливо и се полива обилно. След като всички растения са вече посадени, се подрязва към 1/4 от височината им, когато са облистени, за да могат да се прихванат по-лесно.

Накрая се наторяват с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).

Разбира се, става дума не само за Птичето грозде, а за растенията по принцип. Те могат да са различни видове - Спирея, Лоницера, Хеномелес, Пираканта, Лавровишна, Чашкодрян, Чемшир и много други.