А с немската можете да тичате заедно

За хората, които решават да си вземат овчарка, е важно да знаят, че има разлика между немската и източноевропейската. Първо трябва да напомним, че това са две отделни породи.

Кинолозите са единодушни, че и двете кучета са еднакво добри а изборът между тях зависи от целите и характера на бъдещия стопанин. За активните хора най-много подхожда немската овчарка, а източноевропейската може да стане чудесен спътник на спокойни и уравновесени хора.

Немската овчарка е по-шумна, по-подвижна и представители на породата често пъти са холерици.

Източноевропейската овчарка е по-уравновесена и може да се каже "по-сериозна". Това куче е плод на 40-годишна целенасочена селекция в бившия Съветски съюз, започнала през 1924 г. Целта е получаването на едро контактно куче, с великолепни работни качества, което да замени лекия немски тип.

Получената многобройна група чистокръвни кучета рязко се отличавала от германските стандарти и точно предавала подобрените си качества на потомците си. През 1964 г. източноевропейската овчарка е призната за нова порода с установен стандарт.

Разлики в темперамента

Различното предназначение на кучетата се обуславя от различния им темперамент.

Ако живеете в град в малък апартамент и се нуждаете от компаньон, с който може да се занимавате с някой от видовете спортна дресура, осигурявайки си не само море от положителни емоции и активна почивка на чист въздух, но и съвместно спортуване, за вас е подходяща енергичната и компактна немска овчарка.

Ако пък ви привлича по-сериозно и едро куче което може достойно и без излишна агресия да охранява къщата и двора ви, което е идеално адаптирано към доста сурови климатични условия - се спрете на източноевропейската овчарка.

Немската овчарка по-лесно възприема всички нововъведения, докато на източноевропейската й трябва повече време, за да промени "мнението" си.

И двете породи от години са много популярни заради своя прекрасен характер, жив ум, отлична способност за дресиране, както и универсално използване. (ХФ)

Източноевропейската овчарка е чудесен пазач

Заради прекрасния си характер двете породи са много популярни

А с немската можете да тичате заедно

Източноевропейската овчарка

ще ви пази и къщата, и двора

Източноевропейската овчарка е чудесен пазач
Източноевропейската овчарка е чудесен пазач
И немската овчарка се нуждае от добро възпитание
И немската овчарка се нуждае от добро възпитание