Поради високото водно съдържание и силната си замърсеност след дране кожата се разваля много бързо. Ето защо е необходимо бързо след това те да бъдат подложени на бърза първична обработка и консервиране. Започва се с почистване от кръв и други нечистотии и измиване, изрязват се некожните участъци и останалите от вътрешната част остатъци от тлъстини и мускулни частици. Премахването им се нарича лешене. Извършва се ръчно или машинно. Следва процес на консервиране.

За консервиране

на кожите се използват два основни метода - осоляване и сушене.

Осоляването извършва се по два начина - сух и мокър.

Сухото осоляване кожата се изпъва с мавията (вътрешната част) нагоре и се поръсва с морска сол. Върху нея се поставя нова кожа, която отново се соли. Така се образува стиф с височина над един метър. Престояват така за около седмица. В това време течностите от кожата се отцеждат и се намалява водното съдържание в нея.

Мокрото осоляване се извършва чрез потапяне на кожата в концентриран разтвор на сол (24-26%) за около 16-20 часа. След това се отцеждат и осоляват с кристали морска сол.

Пикелирането е метод, разновидност на мокрото осоляване, по който се обработват овчите кожи. След отделянето на вълната от тях те се потапят в концентриран разтвор на сол (15-20%), към който са добавени 2% солна киселина и 1% сярна киселина. Пикелирането продължава един час.

Сушене

Този метод на консервиране се прилага за кожите от дребни преживни животни и зайци.

Овчите и агнешките кожи се сушат навътре с вълната (на тулум), а козите и ярешките са отворени. За да не се прегъва кожата при сушенето, се изпъва с клечки или се простира на тел.

Сушенето се извършва в сенчесто помещение с непрекъсната циркулация на въздуха в него.

При сушенето кожите намаляват размера си до 15%, а дебелината с 30-40%.

Сухо осоляване на овчи кожи
Сухо осоляване на овчи кожи
Сушенето се извършва в сенчесто помещение с непрекъсната циркулация на въздуха в него
Сушенето се извършва в сенчесто помещение с непрекъсната циркулация на въздуха в него