В проби от болни кошери бактерията се появява в 73 процента от времето. Изследователи от Университета на Уисконсин-Стоут са открили нова бактерия, която може да има пръст в смъртта на пчелите през зимните месеци, информира fakti.bg.

По време на изследването кръвта на пчелите, професора по биология Джим Бурит и неговите ученици се натъкват на нещо необичайно. Това е бактерия, за която изглежда никой не е чувал. С помощта на експерти от Университета на Уисконсин-Мадисън, Бурит осъзнава, че това е нов вид, които може би допринеся за умрелите пчелни семейства през зимата.

Професорът и екипът му събират повече от 3000 проби пчелна кръв (хемолимфа) от кошери в цялия Уисконсин и Минесота. Бактерията, която нарекли Serratia marcescens щам sicaria, или SS1 за кратко, се появила в почти половината от всички проби.

В проби от болни кошери бактерията се появи в 73 процента от времето. Бурит твърди, че неговите резултати показват, че SS1 може да има нещо общо с зимната смъртност при пчелите, но са необходими повече изследвания, за да се докаже. Според учените изглежда връзката е повече от ясна, защото откриват бактерията в пчели, които са болни, това са пчелите, които умират през зимата.

Бурит и неговите ученици също открили, паразитни акари, които живеят в пчелните кошери носят SS1 бактерията.