В Германия има около 180 милиардери, а тенденциите към забогатяване растат. Въпреки това ние знаем наистина малко за тях, коментира "Билд".

Документален филм на ARD се опита да разкрие "Живота на върха - дискретния живот на милиардерите".

През последните години обществената медия се опитва да осветли "срамежливите германски богаташи". Прави класация за първите хиляда сред най-богатите в Германия.

Настоящият главен редактор на "Шпигел" Щефен Клусман коментира, че сред първите 150 са предприемачи и наследници на големи състояния. "Като завеждащ лекар или мениджър е изключително трудно да се изкачиш толкова нагоре. Нашите заплати на ръководни длъжности, сравнени с тези в САЩ и Китай, са нищожни", посочва той.

Клусман казва още, че много от тези 180 милиардери искат да останат непознати. "Ние не разполагаме с техни снимки. Те наистина се крият, защото искат да имат нормален живот", допълва той.

"Те не се разкриват, защото не искат да срещат негативизъм. Когато си зададат въпроса какво ще последва от известността им - те стигат до отговора, че само някой луд ще им обърне внимание, ще ги убие или ще отвлече децата им. Такива страхове не са неоправдани", коментира финансовият съветник Кристиан фон Бехтолсхайм.

В документалния филм на ARD някои все пак се осмеляват да застанат пред камерата и да говорят за парите си.

Един от тях е Михаел Ото - председател на надзорния съвет на "Ото", която разполагат с 123 компании в 130 страни. Той обяснява общественото отдръпване така: „Много хора се страхуват, че ще последва озлобен дебат". И изтъква разликата със САЩ, където постиженията и личните блага се представят невероятно позитивно.

"Аз не бях роден богат. Дойдохме като бежанци от Западна Прусия в Хамбург и затова наистина разбирам хората, които живеят в бедност", коментира Ото.

"Аз мисля, че когато човек е успял, трябва да помага на обществото", казва още той.

Дирк Росман Кадър: ARD
Дирк Росман Кадър: ARD

"Вярно е, че богатите стават все по-богати..  Но също така е и грешно. В Германия има 20 милиона граждани с активи от 1 милиард до един милион евро. Милиони хора стават все по-богати", коментира предприемачът милиардер Дирк Росман, собственик на дрогерии "Росман", които имат 55 000 служители.

"Разбира се в този слой на обществото има типични хобита - конни надбягвания, хокей, може би тенис, срещат се на големи футболни стадиони", коментира Щефен Клусман.

Много от представителите на средната класа се чудят дали свръхбогатите имат тайно влияние в политиката.

"Дали има такива, които се обаждат на Меркел, звънят в министерствата и казват какво да се случи? В Германия това не функционира", заявява Клусман.

Много от богатите обаче поддържат влиянието си в обществото с фондации - подкрепящи социални каузи, околната среда, културата. Михаел Ото подкрепя с 1 милион евро строежа на Елбфилхармония в Хамбург (Филхармонията на река Елба).

Пред много от германските милиардери стои предизвикателството как да запазят активите си.

Дирк Росман оставя компанията на децата си. "За тях е трудно. Аз познавам всяко едно от 123-те предприятия, които имаме, защото или участвах в основаването им, или договарях придобиването им", коментира той.

"Запазването на активите през поколенията е наистина трудно. Наследството е застрашено от поделяне, от конфликти, от несериозно отношение към него", посочва финансовият съветник Кристиан фон Бехтолсхайм.