Само долните не могат да се справят с този процес, затова държат отворени и добавъчни – горните отвори, някои от тях кръгли. Напълно справедливо тях ги наричат зимни. Това не е ново. Старите пчелари, които отглеждат пчели и в кошери – хралупи тип „колоди”, пробивали в тях отвор под самия таван и го отваряли през зимата. Влажният въздух преминавал през тези отдушници, и в колодата е било сухо. 

Практиката от последните години е показала, че при широки долни прилетни отвори зимуването преминава по–добре, отколкото при отворени само на 2-3 или на 5 см. Неголемият прилетен отвор крие в себе си опасност. Той почти винаги се запълва с подмор.

Големината на прилетния отвор не оказва влияние на температурата в кошера, напомнят от agronet.bg. Малкият отвор по същия начин безпрепятствено пропуска студа, както и големият, само може би въздухът в кошера изстива по–бавно, но затова при затоплянето при неголям прилетен отвор и по–бавно се загрява.

При отворени долни и горни прилетни отвори не става течение. Идващият отдолу въздух, на пътя на който се намират питите, само слабо и бавно обтича седящото на тях кълбо, не го пронизва и не предизвиква някаква противоположна реакция от пчелите. Кората на кълбото надеждно го защитава от проникването на студа вътре.

Обаче отворените долни и горни прилетни входове могат да не осигурят своевременното отделяне на влажния въздух от гнездото. Поради това, в частност, в кошерите, оставени на открито, при силни студове питите и стените на кошера се покриват със скреж. За благополучното зимуване на пчелите, е писал Лангстрот, е необходимо да се спазва едно от важните условия, а именно: трябва да се поставя на питите отгоре нещо такова, което да поглъща влагата, произлизаща от дишането на пчелите. Ако не се постави на питите нещо, което поглъща влагата, то не е възможно да се осигури на пчелите благополучно зимуване и да се защитят питите от влага и плесен”.

За гаранция пчеларите включват допълнителна вентилация нагоре. Тя е по-надеждна и ефективна, отколкото през горния прилетен отвор, който при много големи студове се запълва с „пробка” от скреж и лед.

Откъс от книгата "Ако имате пчели" автори Шабаршов и Радионов