За съвременните фермери оптималното внасяне на торове, означава използване на точното количество хранителни вещества и избягване на препокриване

Ивона Величкова

Еднородността на разпределението на торове е от решаващо значение за резултатите и при нейното нарушаване, земеделските производители могат да понасят значителни загуби, без дори да го осъзнават.

Тя се измерва чрез коефициента на отклонение (CoV) и всяка стойност над 10% може да има финансово въздействие. Недобре калибрирана торачка и нискокачествен тор са два фактора, които могат да доведат до увеличаване на CoV

Това в крайна сметка ще остави някои области на полето недостатъчно наторени, а други - преторени.

Докато CoV от по-малко от 20% може да остане незабелязано, без видими признаци на полето, въздействието все пак може да бъде скъпо, особено с настоящите стойности на културите и цените на торовете. При над 20% обикновено се наблюдават ивици в културата. На този етап обаче вече е нанесена щета.

Торачките трябва да се калибрират ежегодно за всеки вид тор, който се използва във фермата. Лошото качество, несъответстващите на размера и плътността смеси ще увеличат коефициента на отклонение. Както добивът, така и качеството на културата могат да бъдат повлияни от лошото разпространение на азот.

През зимата компютрите на торачките се свалят и се съхраняват на топло, а самите машини се завиват по най-сигурния начин, за да могат да се предпазят от влага и други външни фактори. Те излизат първи на полето след студения сезон и затова е важно да са минали през всички важни етапи на зимно поддържане и съхранение. Торачките се закачат за тракторите и се развъртат на сухо, за да се види дали всичко работи. След това в тях се слага торът и самата машина се калибрира спрямо неговата фракция и спрямо културата, която ще бъде торена. Задава се нормата и всеки торач подготвя машината преди за започне работа.

Първата стъпка за подобряване точността на торачката е тестването с тарелки

Това е единственият начин да се гарантира, че торовете се прилагат точно и равномерно.

Тарелките се разполагат по цялата ширина на торачката, след което тя се движи през тях. Торовете от всяка тарелка след това се прехвърлят в отделни туби и съдържанието се записва, като CoV се изчислява чрез измерване на промяната във всяка тарелка от средното съдържание.

Ако резултатите от първия пробег са незадоволителни, се правят промени в настройките на торачката и процесът се извършва повторно, докато се получи правилната настройка.

Редовната проверка е важна, тъй като материалът, преминаващ през торачката, може да доведе до износване на перките и намаляване на производителността. Материалите могат и да се натрупват по перките, особено сярата при влажни метеорологични условия.

СЪВЕТИ ЗА ТОРЕНЕ НА ПОЛЕТО

Проверете дали прикачената торачка е на нивото на връзката и дисковете са на правилната височина над културата;

Поддържането на препоръчителната скорост на движение е жизненоважен елемент за постигане на постоянна скорост на приложение;

Не трябва да се тори във ветровито време;

Винаги работете с правилната работна ширина;

Настройките и препоръките на производителите се отнасят към добри условия за разпръскване (ниска влажност). При влажно време торовете абсорбират влагата и това ще повлияе на дебита и точността на прилагане;

Проверете оборотите на двигателя, необходими за постигане на препоръчителната скорост на ВОМ и се уверете, че се поддържат;

Оставете достатъчно място за две бразди по краищата на полето. Изключете машината навреме, за да предотвратите двойното дозиране. Използвайте и регулирайте дисковите ленти на границата на синора и проверете дали тези устройства и контроли работят правилно.