За да е любимката ви здрава и активна

Котката трябва да се храни правилно, за да е здрава и активна. Неправилното хранене може да доведе до такива проблеми като опадане на козината, нарушено храносмилане или общо влошаване на здравословното състояние на любимката ви. Ето какви са правилата:

1. Прясната питейна вода трябва да бъде постояно достъпна за животното. Затова сменяйте водата от купичката не по-рядко от 2 пъти дневно. При това ползвайте само керамични или стъклени купички с еднаква площ на дъното, както и на повърхността, с обем около 200 мл.

2. Котката трябва да разполага с две купички - за храна и за вода

Така ще ви е по-удобно да сменяте съдържимото в тях, без нищо да разливате и разсипвате, а котката спокойно ще може да се храни и веднага след това да пие вода.

3. Новата храна трябва да се включва постепенно в дажбата на котката - в продължение на седмица. Тогава стомашно-чревният й тракт ще успее да се пренастрои плавно за усвояване на хранителните вещества в новата пропорция.

4. Спазвайте режим на хранене. За да е здрава, котката е най-добре да получава всеки ден една и съща храна по едно и също време.

За де не изпитва стрес, отделете й постоянно място за хранене. Обикновено за котката то се асоциира със зона на безопасност и комфорт.

5. Следете ,количеството храна което котката изяжда. Тя може не само да преяжда, но и да не си дояжда, което е обикновено признак на развиващо се заболяване. В този случай трябва да се обърнете към ветеринарен лекар.

6. Давайте на котката си добре балансирана храна в зависимост от: възрастта; начина на живот; породата; физиологичното състояние; възможно заболяване.

7. Храната не трябва да остава в купичката по-дълго от денонощие. Иначе тя изветрява, праши се, а мазнината на повърхността й успява частично да се окисли. Затова по-добре насипвайте храната на малки порции няколко пъти дневно, отколкото да давате цялата дневна норма наведнъж.

8. Не давайте на котката различни лакомства и други добавка без консултация на ветеринарен специалист, защото може да се наруши дейността на стомашно-чревния тракт.

9. Проследявайте как храната се отразява на котешкия организъм. Това е лесно да се направи, като се наблюдава: апетита; промяната в теглото; състоянието на козината; екскрементите; общото състояние.

Домашната ви любимка трябва да има 2 отделни купички: за храна и за вода
Домашната ви любимка трябва да има 2 отделни купички: за храна и за вода
Следете количеството изхранвана храна
Следете количеството изхранвана храна