Кога ще роди коза, ако не се знае кога фертилен пръч я е покрил?

Може ли да се отгатне кога ще роди коза, без да се знае на коя дата фертилен пръч я е покрил?

С тази задача се нагърбват студенти от 4-и и 5-и курс на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора начело с ръководителя им гл. ас. д-р Манол Карадаев през 2015 г.

Работната група прави научно изследване на дребни преживни животни - кози, с ехограф, чрез което пресмята кога ще се ояри коза, без да е ясна датата на зачеване.

“У нас в практиката се използва ехографски метод за диагностика на бременност при овце и кози, но метод за гестационната възраст при неизвестна дата на покриване досега не беше разработен”, каза д-р Карадаев.

Козите в България основно се отглеждат в планински или полупланински райони.

И мъжки, и женски

пасат заедно, поради

което е много трудно

да се проследи

кога пръчът е “облагородил” козата. Голямо ходене по мъките за козаря се оказва, особено когато пасе многобройно стадо и трябва да запомни кои от разгонените женски е оплодил мъжкият.

“Защо е важно да се знае кога козата е осеменена? Козите се различават от овцете по това, че когато забременеят, продължават да се доят, но не постоянно. 2 месеца преди очакваното раждане трябва да се пресушат, за да се подготвят за следващото”, обяснява д-р Карадаев. По време на бременност овцете не се доят, макар че това не важи за модерните ферми, защото животните там се отглеждат интензивно.

Преподавателят и студентите му

изследват

бременните кози

като бременни жени

“Опитахме се, както при хората, чрез софтуера на ехографа да определим гестационната седмица от бременността на козата по размерите на някои части на плода или матката, измервайки ги, и съответно да определим кога ще бъде терминът”, казва докторът.

Бременността при козите трае средно към 148-155 дни, или 5 месеца.

На изследване са подложени кози от Учебно-експерименталната база на Тракийския университет, както и тревопасни от фамилните ферми на студентите по ветеринарна медицина. Козите, които се изследват, са

от породата българска

местна коза

Те са най-масово разпространени у нас.

Ембрион в матката на коза, който се вижда на ехограф.
Ембрион в матката на коза, който се вижда на ехограф.
“За да изчислим гестационната възраст при неизвестна дата на зачеване или покриване, първо започнахме с група животни, на които знаехме тази дата. По време на бременността измервахме няколко ехографски критерия”, обяснява д-р Карадаев.

В първите дни на бременността в матката на козите се наблюдава ембрионовият мехур. По-късно се появява и ембрионът, който нараства и се превръща в плод. Тогава студентите и екипът от катедрата по акушерство мерят неговия напречен и надлъжен диаметър. “След като плодът нарасне повече, се образуват неговите части. Така започнахме да ги измерваме – например диаметър на плода, диаметър между двете париетални кости на черепа (бипариателен диаметър) и т.н. След 42-ия-48-ия ден се появява много ясно сърдечната дейност на плода, нараства и сърцето. Това даде възможност за измерване на напречния и надлъжния му диаметър”, обяснява докторът. Общият броят на параметрите, които измерват, са 11.

Данните от изследванията подлагат на статистически анализ и чрез него избработват 3 уравнения – линейно, квадратично и степенно с 2 неизвестни. “Най-приложимото в практиката е линейното, едно от неизвестните му е търсената гестационна възраст. Уравнението използвахме и за други кози, на които не знаем датата на зачеване”, обяснява преподавателят как пресмятат с формули гестационната възраст. Работната група обаче изчислява и

степента на грешка,

която може

да е +/- 8-10 дни

От изследването могат да се възползват най-вече дребни собственици на кози и стопанства от т.нар. заден двор. “В елитните стопанства има строг мониторинг кога козите са заплодени. Там се осеменяват и изкуствено и се налага само да се провери дали животното е бременно, или не”, казва д-р Карадаев.

Ветеринарен лекар да провери

дали коза

носи яре с

ехограф струва

между 1 и 1,30

лв. на животно

Това става чрез два достъпа – през ректума, като се въведе ехографска сонда в него, или през кожата на коремната стена (трансабдоминален достъп). Вторият се смята за по-бърз и лесен достъп. Но изчисляване на гестационната възраст ще увеличи двойно и тройно цената, прогнозира университетският преподавател.

Какви са рисковете, ако не се знае кога ще роди козата? “Един от тях е, че може да продължи да се дои до края на бременността, което ще попречи на животното да се подготви за следващата бременност. Освен това животните, които са бременни, понякога се налага да бъдат ваксинирани, обезпаразитявани или третирани с лекарства, които не са подходящи за животни в по-напреднала бременност. Може бременното животно да бъде наранено от друго. Те се бият помежду си, тъй като имат йерархия и е препоръчително животните към края на бременността да се групират в отделен бокс”, казва Карадаев. И добавя, че те имат нужда и от дажба, която съдържа специални хранителни вещества. Студенти от  Тракийския  университет по време на цезарово сечение на кобила. СНИМКА: ЛИЧЕН  АРХИВ

Студенти от Тракийския университет по време на цезарово сечение на кобила. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Козите се разгонват в късна есен и раждат в края на зимата и началото на пролетта. Съвременните репродуктивни технологии обаче позволят козите да се разгонват изкуствено и в другите сезони и по този начин една женска може да роди три пъти за 2 г.

През целия си живот коза може да се ояри 5-6 до 10 пъти, но това зависи от типа на отглеждане. В големите козевъдни ферми животните се бракуват преждевременно и се подменят с млади.